Video

14-jarige Annelies wint Marianne Vos Prijs voor haar strijd tegen hersentumor

28 mei 2014 om 13:29 • Aangepast 22 november 2020 om 00:14
nl
De 14-jarige Annelies Vos, geen familie van, kreeg woensdag de Marianne Vos Prijs uitgereikt op haar school. Annelies kreeg de prijs omdat ze al vijfendertig keer bestraald is omdat ze een hersentumor heeft. "Ik was vandaag heel moe en wilde eigenlijk niet naar school."
Profielfoto van
Geschreven door

Voor de tiener was het een verrassing dat ze de prijs uitgereikt kreeg. "Met een smoesje hebben ze me toch naar school gekregen", vertelt de op het oog vrolijke meid.
Op het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg wordt jaarlijks de Marianne Vos Prijs uitgereikt aan een leerling die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Meervoudig wereldkampioene op de fiets Marianne Vos komt ieder jaar naar de school om de prijs uit te reiken. Behalve een wisseltrofee kreeg Annelies een boek met persoonlijke boodschap van Marianne en een rondrit door het dorp in de kampioensbuggy van de wielrenster.
'Dit is niet te vergelijken met mijn sportprestaties'Tweedeklasser Annelies probeert ondanks haar ziekte toch zo veel mogelijk naar school te gaan. Een prestatie waar zelfs Marianne Vos haar pet voor afzet. "Ik bewonder haar doorzettingsvermogen. Dat is niet te vergelijken met mijn sportprestaties. Mijn doorzettingsvermogen wordt wel eens opgehemeld, maar het is mijn passie, ik heb ervoor gekozen. Voor kanker kies je niet, daar word je toe gedwongen."

Wachten op privacy instellingen...

De hersentumor van Annelies werd twee jaar geleden ontdekt. "Ze begon wazig te zien, toen wisten we dat er iets aan de hand was", vertelt de moeder van de tiener. Inmiddels is Annelies vijfendertig bestralingen verder. Met één oog kan ze niks meer zien en het zicht van het andere oog is beperkt. "Ik heb nu gelukkig geen last meer van hoofdpijn, maar er zit wel veel vocht in mijn hoofd. Door de pilletjes die ik daarvoor krijg, ben ik wel weer heel moe", vertelt de tiener.
Weinig te zien van de ziekte"Aan de buitenkant is eigenlijk helemaal niet te zien dat ze ziek is. Dat maakt het soms wel moeilijk", vertelt haar trotse moeder. "Ze is al eens geopereerd aan de tumor. Haar halve hoofd lag open en daar doet ze niet moeilijk over. Dan zegt ze: 'kom ik hang mijn haar erover en dan zie je niets'."
Annelies moet voorlopig nog regelmatig naar het ziekenhuis voor bestralingen. De hoop is dat de tumor daardoor een stuk kleiner en beheersbaar wordt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.