'Minister verklaart Nederland vogelvrij voor schaliegasboringen'

28 mei 2014 om 13:48
nl
Milieudefensie is boos op energieminister Henk Kamp. Volgens Milieudefensie 'verklaart Kamp heel Nederland vogelvrij voor schaliegasboringen' en houdt hij 'bij voorbaat geen enkele rekening met natuur, milieu en de belangen van omwonenden'.
Geschreven door

Milieudefensie baseert zich op de woensdag gepubliceerde onderzoeksopzet voor de structuurvisie schaliegas. Daarin wordt boren en fracken in beschermde natuurmonumenten, op breuklijnen en onder waterwingebieden niet bij voorbaat uitgesloten. 
OmstredenIn Brabant zijn Haaren en Boxtel in beeld voor eventuele schaliegasboringen. Schaliegas is een alternatief voor aardgas, maar is in Nederland omstreden door onzekerheid over de gevolgen van het boren ernaar voor de bodem en het milieu. Vanwege deze onrust kondige Kamp vorig jaar een onderzoek naar schaliegasboringen aan.
"Kamp ligt duidelijk op schaliegas-ramkoers", meent Geert Ritsema. Hij is campagneleider bij Milieudefensie. "Wij laten het er niet bij zitten en gaan iedereen die in actie wil komen ondersteunen in hun verzet."
Ook GroenLinks kondigde aan dat het haar raadsleden in het hele land gaat ondersteunen bij het op papier zetten van hun bezwaren, 'om te voorkomen dat Kamp verder gaat op zijn heilloze weg om schaliegasboringen mogelijk te maken in Nederland'.
'Verzet in de hand gewerkt'Brabant riep zich in september vorig jaar al uit tot schaliegasvrije provincie. In Haaren en Boxtel werd meerdere keren actie gevoerd tegen mogelijke boringen. Volgens het gerenommeerde Rathenau Instituut heeft het ministerie van Economische Zaken dit verzet tegen schaliegas zelf in de hand gewerkt.
Check voor alle nieuwsberichten over schaliegas onze themapagina: omroepbrabant.nl/schaliegas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.