Video

De wedstrijd van het jaar: het NK Vis(ch)bakken in Woudrichem

28 mei 2014 om 20:32 • Aangepast 24 april 2020 om 13:24
nl
In Woudrichem wordt op Hemelvaartsdag opnieuw het NK Vis(ch)bakken gehouden. De grootste kanshebbers op de titel zijn opnieuw Jan en Bea Bouwhuis. Jan won bij de mannen al drie keer de titel, vorig jaar voor het laatst, en zijn vrouw Bea wint altijd alles bij de vrouwen.
Geschreven door

Donderdag wordt het evenement voor de achttiende keer gehouden met bijna dertig deelnemers uit het hele land en waarschijnlijk ruim tienduizend bezoekers. Alle deelnemers zijn gekleed in visserstenue. Ook Jan en Bea versieren hun bakstands met visnetten en allerlei andere attributen uit de visserijtijd.
De kampioen van vorig jaar is er klaar voor. "De olie moet goed heet zijn, dan bakken we een proefrondje. Daarna gaat de zalm in het pruttelend vet en die telt wel voor de wedstrijd." 
Vislucht Sommige bakstands in het oude vestingstadje zijn donderdag ingericht als een echt miniatuurmuseum. Er zijn diverse deelnemers die voor het bakken van de vis gebruik maken van een nostalgisch houtkacheltje met een stalen bakpan, het vuurduveltje genaamd. Net zoals de vissers dit vroeger ook deden. Jan en Bea bakken echter op... gas.
Aan een voorspelling hoe het donderdag gaat aflopen begint Bea niet: "Nee, ik heb echt geen idee. Iedereen mag van mij winnen." Donderdagavond rond zes uur maakt de jury de nieuwe vis(ch)bakkampioenen bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.