Justitie gaat harder optreden tegen drugshandel: 'Urgentie drugsprobleem neemt toe'

28 mei 2014 om 17:02
nl
Justitie gaat harder optreden tegen de handel in synthetische drugs. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag. Met name in Brabant lijkt het iedere week raak. "De urgentie van het drugsprobleem neemt toe", zo concludeert Neeltje Geldermans, landelijk officier van justitie, in de krant.
Geschreven door

Politie en justitie hebben daarom een lijst opgesteld met mensen die een belangrijke rol spelen bij de het maken en dealen van xtc en amfetamine. De vervolging van die sleutelfiguren krijgt de komende tijd speciale aandacht.
Onder die sleutelfiguren vallen de importeurs van de grondstoffen voor drugs, de leveranciers van het productiemateriaal en de handlangers die adviseren over het witwassen van crimineel geld.
Urgentie drugsprobleem in BrabantVolgens Geldermans, die is belast met de aanpak van de synthetische drugs, neemt de urgentie van het drugsprobleem toe. Brabant blijkt een specifiek probleemgeval. In de provincie wordt vrijwel wekelijks een drugslaboratorium opgerold. 
Vorige week zondag werd op een bedrijventerrein in Den Bosch een groot xtc-laboratorium ontdekt. Ook afgelopen vrijdag werden er bij invallen in Tilburg en Waalwijk opslagruimtes voor drugschemicaliën ontdekt.
De laatste twee jaar stijgt de landelijke handel in illegale pillen dan ook fors. Het aantal opgerolde pillenlaboratoria lijkt halverwege 2014 al even groot te zijn als de 44 laboratoria die heel vorig jaar werden ontmanteld. In 2010 werden 'maar' drie labs ontmanteld, zo stelt NRC Handelsblad.
Kilo's drugs in het Eindhovens rioolEen studie concludeerde dinsdag dat Nederland koploper is in het gebruik van cocaïne, amfetamine, ecstasy en cannabis. Uit het onderzoek bleek dat Eindhoven de 'xtc-hoofdstad' van Europa is.
Daarnaast gaat er in een gemiddeld weekend ongeveer acht kilo speed door de rioolwaterzuiveringsinstallatie van de stad. Vermoedelijk worden veel chemicaliën door het toilet gespoeld. De Provinciale Staten van Brabant maken zich zorgen over deze vorm van milieucriminaliteit.
Burgemeesters pleiten voor meer bevoegdheden Brabantse burgemeesters pleitten begin mei al voor meer bevoegdheden om een pand te kunnen sluiten als er een drugslab wordt ontdekt. Als in een lab grondstoffen maar geen drugs worden gevonden kan een burgemeester nu nog niet optreden.
"Vooral als er een drugsfabriek met gevaarlijke stoffen wordt ontdekt, kan ik niets doen", zei Burgemeester Jan Hamming van Heusden daar begin mei over.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.