Video

Staking schoonmakers voorbij: 'Meeste rommel is al weg, er moet alleen nog gedweild worden'

30 mei 2014 om 11:53 • Aangepast 24 april 2020 om 13:27
nl
Na een staking van vijf weken zijn de schoonmakers in het openbaar vervoer weer aan het werk gegaan. Donderdagavond werden de schoonmaakwerkzaamheden weer hervat. In de meeste treinen is vrijdag volgens de reizigers al goed merkbaar dat er schoongemaakt wordt.
Geschreven door

Op het station in Eindhoven lijken alle prullenbakken leeggemaakt. Een schoonmaker veegt de laatste peuken van de grond op.
'Hele verbetering'De meeste reizigers konden vrijdag weer tot grote tevredenheid plaatsnemen in een schone trein. ''Het is een hele verbetering. Mijn voeten plakken tenminste niet meer aan de vloer'', vertelt een tevreden reiziger.
Maar er waren ook reizigers die nog niet veel merkten van de schoonmaakwerkzaamheden. ''Het grof vuil was weg, maar er lagen nog papiertjes op de grond. Ook was er nog niet gedweild'', vertelt een andere forens.
'Overal een bende'Reizigers klaagden de afgelopen weken over vieze treinen. ''Gisteren nog zat ik in een trein die heel smerig was. In het treinstel was het zo'n troep dat ik me afvroeg of ik er wel moest gaan zitten. Het was een bende. Vreselijk gewoon'', zegt een blije treinreiziger.
Een andere man op het station vult haar aan: ''Voorheen moest je je een weg banen door de krantjes en de rommel, maar nu kun je weer lekker met de trein reizen.''
Eindelijk akkoordDe schoonmakers bereikten dinsdag een akkoord met hun werkgevers voor een nieuwe cao. Zij hadden op dat moment het werk vijf weken stilgelegd. ''Het duurde lang. De vloeren zijn heel smerig en de wc's hebben geen water meer, maar het was het allemaal waard'', vertelt een schoonmaakster.
In de nieuwe cao is afgesproken dat de lonen in drie jaar tijd met 6,5 procent stijgen. Ook wordt bij ziekte de eerste twee dagen doorbetaald.
Extra schoonmakersNaar verwachting kan het nog weken duren voordat de treinen weer helemaal schoon zijn. Vanaf maandag komen tijdelijk negen extra schoonmakers helpen om alle treinen te reinigen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.