Video

Stef Clement in Spaans trainingskamp: 'Hier hoef ik het gras niet te maaien'

30 mei 2014 om 12:49
nl
Hoog in de Sierra Nevada bereidt Stef Clement zich met de Belkin Wielerploeg voor op de komende Tour de France. In tegenstelling tot veel van zijn ploeggenoten is het voor Clement de eerste echte hoogtestage in zijn carrière. Het trainen op hoogte heeft naast sportieve ook enkele praktische voordelen: "Hier hoef ik het gras niet te maaien en de vaatwasser niet in te ruimen", aldus Clement.
Geschreven door

"Het is hier alleen maar eten, rusten en trainen." Zo omschrijft Clement zijn verblijf in de Sierra Nevada. Een plek waar hij dus nooit eerder trainde en die hem goed bevalt. "Nieuwe wegen en uitzichten houden het spelletje nieuw. Fietsen blijft fietsen, maar als je niet weet wat er om de volgende bocht ligt dan blijf je nieuwsgierig en hongerig."
Ook fysiek merkt hij de verschillen met trainen op het vlakke. "Het heeft veel voordelen. Je wordt verplicht om bergop te rijden. Daarnaast rust je veel, omdat je door de ijle lucht meer inspanning levert tijdens de training. Je wordt dus gedwongen om meer rust te pakken. Het verplicht je eigenlijk om nog specifieker bezig te zijn met je vak. Dat is gewoon goed."
ThuisfrontClement reisde na de Ronde van Noorwegen direct door naar het Spaanse hoogebergte. Over twee weken start hij in de Ronde van Zwitserland. In totaal is hij dus vijf weken van huis. "Dat is misschien wel het meest spartaanse aan dit trainingskamp, maar wij weten thuis niet beter. Mijn vrouw en ik kennen elkaar al zolang ik beroepsrenner ben. Zij is het dus wel gewend dat ik veel van huis ben. Nu we kinderen hebben is het wel wat anders, maar als je daar teveel bij stil staat doe je jezelf ook tekort."
Tour de FranceOver een dikke maand gaat de Tour de France van start. Alhoewel de Tour de belangrijkste reden is voor Clement om op hoogte te trainen, is hij er mentaal nog niet echt mee bezig. "Het is niet zo dat ik de hele dag in het routeboek aan het spitten ben. Ik ben hier aan het werken aan mijn conditie voor de Tour. Naarmate de Ronde dichterbij komt, zal ik me meer gaan verdiepen in het parcours en de ploegentactiek, maar op dit moment ben ik nog meer met mezelf bezig."
De Tour de France gaat dit jaar op 5 juli van start in het Engelse Leeds. Na drie ritten op het Britse eiland trekt de karavaan het Kanaal over naar het Franse vasteland. Daar staan onder andere nog zes bergritten en één tijdrit op het programma. Clement gaat mee als knecht voor de kopman van Belkin Bauke Mollema. "Het is de bedoeling dat ik me in de eerste week van de Tour gedeist hou. In de tweede week moet ik aan bak."
Toch wil Clement voorlopig nog niet denken aan de laatste etappes van de Tour. Hij concentreert zich vooralsnog op het versterken van zijn vorm in de Sierra Nevada. "Leeds is nog ver, dus laten we het voorlopig nog maar niet hebben over Parijs."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.