Kinderen uit krottenwijken in Rio spelen tijdens WK voor Brabantse clubs in Favelacup

31 mei 2014 om 15:06 • Aangepast 24 april 2020 om 13:29
nl
Tijdens het WK in Brazilië speelt niet alleen het Nederlands elftal, maar ook clubs als PSV, RKC Waalwijk en NAC zijn er vertegenwoordigd. De clubs sponsoren jeugdteams die bestaan uit kinderen die in achttien sloppenwijken in Rio de Janeiro wonen.
Geschreven door

De jongeren spelen in de shirts van Nederlandse voetbalclubs. PSV, RKC Waalwijk en NAC hebben tijdens het WK dus allemaal hun eigen team in Brazilië. 
Jongeren uit de sloppenwijk Providência vormen het PSV-team, de leden van het NAC-team komen uit de wijk Santa Marta en jongeren uit Pedra Lisa spelen voor RKC Waalwijk.
REMERDe zogenoemde Favelacup is een initiatief van de Nederlander Robert Smits die in Rio de organisatie REMER leidt. REMER probeert de kinderen in sloppenwijken uit handen van drugsbendes te houden of te krijgen, door ze te laten voetballen en door bijlessen te organiseren.
Voor de Favelacup zijn jongeren tussen de 14 en 17 jaar geselecteerd die behoren tot de moeilijkste groepen, zo laat Smits weten. "Dat wil zeggen dat kinderen die al bij drugshandel zijn betrokken ook meedoen."
Drugsbendes al jaren actief in RioDrugsbendes zorgen al decennia lang voor grote problemen in de krottenwijken van Rio. De problematiek werd uit de schaduw gehaald door de inmiddels wereldberoemde film 'Cidade de Deus' uit 2002, ook wel bekend als 'City of God'.
Zondag begint de Favelacup en spelen alle teams in negen wedstrijden. Op 7 juni worden de kwart- en de halve finale gespeeld en is ook de finale. Op de website van de cup lees je meer over de wedstrijd en kun je geld doneren aan REMER.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.