Video

Zorgboog opent woonvoorziening voor jong dementerenden

31 mei 2014 om 18:50 • Aangepast 24 april 2020 om 13:30
nl
Dementie is niet alleen een aandoening die voorkomt bij ouderen. Landelijk worden ook zo'n twaalfduizend 'jongere' mensen dement. Voor die fysiek nog wel vitale groep opent de Zorgboog in Aarle-Rixtel zaterdag een zorgvoorziening in zorgcentrum Mariëngaarden.
Geschreven door

Tonnie Welten is een van de toekomstige bewoners. Op de open dag zaterdag loopt ze met haar man Karel voor het eerst een rondje. "Het is een hele grote beslissing, maar het kan niet anders. Dit is dan wel een fijne afdeling. Hier is er ruimte en het is een stuk moderner dan op andere afdelingen", zegt Karel.
SatisfactionRuimte en sfeer, dat moet de woonvoorziening gaan brengen. Hetty van Hoof is afdelingshoofd zorg bij De Zorgboog: "Je gaat hier bijvoorbeeld andere muziek horen, geen 'Op de grote groene heide', maar meer Rolling Stones."
Die sfeer straalt de net verbouwde gezamenlijke ruimte ook uit: niet ouderwets, maar nieuwerwets en retro jaren zeventig.
Actief zijn en blijvenHet gebouw Mariëngaarde werd vroeger bevolkt door zusters. De kapel bij het gebouw en de grote tuin verwijzen nog terug naar die tijd. "Die ruimte wordt nu vooral ook benut", vertelt Van Hoof. "Bewoners kunnen hier actief meewerken in de moestuin, maar er komt ook een loopgroep en er komen fitnessapparaten."
Tonnie zal in de komende week verhuizen naar Mariëngaarde. "Ik hoop dat ze hier lichamelijk ook vitaal blijft", geeft Karel aan. "Ik denk dat het haar hier wel gaat bevallen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.