Overheid test maandag NL-Alert met landelijk controlebericht

1 juni 2014 om 10:35
nl
De overheid zendt maandag een NL-Alertcontrolebericht uit in Nederland. Daarmee moet onder meer blijken of het systeem nu vlekkeloos werkt. Vorig jaar, tijdens een grote brand in Oosterhout, was dat namelijk niet het geval.
Geschreven door

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, die verantwoordelijk is voor het waarschuwingssysteem, laat het bericht om twaalf uur 's middags versturen. Met het controlebericht kan de overheid onder andere nagaan of een mobiele telefoon juist is ingesteld om de waarschuwingsberichten te ontvangen.
Niet helemaal vlekkeloosUit de controle moet verder blijken of NL-Alert probleemloos werkt. Dat was in het verleden namelijk niet het geval. Tijdens de felle brand bij European Liquid Drumming in Oosterhout vorig jaar kwam het bericht van de alarmdienst pas twee uur na de brand met de melding om deuren en ramen te sluiten. Dit leidde tot politieke en maatschappelijke ophef.
In het controlebericht maandag geeft de overheid aan dat het om een test gaat en dat mensen niets hoeven doen, zo staat er in een verklaring. Het is niet de eerste grote test. De laatste was in december vorig jaar, toen zo'n 3,9 miljoen Nederlanders het alarmbericht daadwerkelijk ontvingen.
Waarschuwing per tekstberichtMet NL-Alert kan de overheid omwonenden in geval van nood met een tekstbericht informeren. In dat bericht staat dan wat er aan de hand is en wat de omwonenden het beste kunnen doen. Sinds de introductie van het alarmsysteem is NL-Alert dertig keer ingezet. Pas gebeurde dat onder andere nog bij de grote bosbrand bij de Loonse en Drunense duinen in Drunen. Dat gebeurde ook in het geval van noodweer en bij het onschadelijk maken van een oude bom uit de oorlog.
De meeste moderne telefoons zijn ingesteld om NL-Alerts automatisch te ontvangen, maar in sommige gevallen moeten gebruikers hun toestel zelf instellen. Op de website van het alarmsysteem staat hoe dit kan. Aanmelden is gratis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.