Knetterende Vespa's met Vespa Dag in Breda: 'Mijn Vespa is een mooie vrouw van 35 jaar oud'

1 juni 2014 om 11:45 • Aangepast 24 april 2020 om 13:31
nl
Geen ronkende motoren, maar knetterende Vespa's zondag in de binnenstad van Breda. Een vriendenclub met een gedeelde voorliefde voor het klassieke Italiaanse scootermerk houdt daar de eerste Vespa Dag - met een knipoog naar de Harleydag, die niet meer mag plaatsvinden.
Geschreven door

Het debuut van het evenement vindt plaats om twaalf uur 's middags plaats, tijdens de laatste dag van het jazzfestival in Breda, Breda Jazz. De Vespa-liefhebbers verzamelen op de Ginnekenweg, waar organisator Chris 'Toetie' Brouwers ijssalon Gusti Factory runt.
Geen lange neusHet idee voor de Vespa Dag ontstond in de ijssalon in het bijzijn van de Vespa Cowboys, een vriendenclub met een gedeelde voorliefde voor het klassieke Italiaanse scootermerk. Al kletsend in de ijssalon kwam het concept op tafel, waarbij de Harleydag als een lichtend voorbeeld diende. "Het is doodzonde dat dit evenement verdwijnt. Uiteindelijk gebeurde dat om niets, het is allemaal opgeblazen", vertelt Brouwers, die zelf ook Harleyfan is.
De Harleydag werd vier jaar geleden afgeschaft, omdat de gemeente de organisatie vroeg aan strengere veiligheidseisen te voldoen. Volgens de organisatie zou dat echter een familiedag onmogelijk maken. Sindsdien maakte de Harleydag plaats voor de No Harleydag, waarbij uit protest alsnog de ronkende motoren tevoorschijn komen.
In een rijAan de Ginnekenweg zullen tijdens de Vespa Dag de bromfietsen in een etalerende rij worden opgesteld. Alleen Vespa's worden op het terrein toegelaten, zowel de brommer- als de motorvariant.
Voor sommigen zijn de brommers jeugdsentiment, voor anderen een passie. Brouwers heeft er eentje die antraciet is. "Ze ziet er fantastisch uit. Het is een mooie vrouw van 35 jaar oud", zegt hij lachend. "Ze zoekt af en toe een beetje haar eigen weg, maar dan moet je ze een beetje bijsturen. Dan komt het goed."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.