Grote onrust bij brandweer Eindhoven: 'Onacceptabele situatie’

2 juni 2014 om 11:33
nl
Bij de stedelijke brandweer in Eindhoven heerst momenteel grote onrust. Er zou sprake zijn van een verpeste sfeer op de werkvloer, blijkt uit een rapport dat in opdracht van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is opgesteld. Burgemeester Rob van Gijzel erkent de situatie. "Er is sprake van een onacceptabele situatie. Dit vraagt om ingrijpende maatregelen."
Geschreven door

Onderzoeksbureau Arsis schetst in het rapport een somber beeld van de beroepsbrandweer in Eindhoven. Zo zouden de werknemers 'niet met, maar tegen elkaar werken' en zou er 'grote argwaan zijn over alles dat met leiding te maken heeft'. Ook zou er 'een machtsstrijd' gaande zijn tussen enkele werknemers.
Van Gijzel geschrokkenVan Gijzel heeft zich ontfermd over het rapport en is geschrokken van de bevindingen. De gemeente heeft opdracht gegeven om op korte termijn een verbeterplan op te stellen met maatregelen.
"Dit mede in het licht van herstructurering van de brandweer", laat de burgemeester weten. Scheidend directeur Jac Rooijmans zal verantwoordelijk zijn voor het verbeterplan.
'Van God los'Bert van Velthuijsen van Abvakabo FNV kan zich niet vinden in het rapport. ''Het lijkt nu net of de brandweerlieden van God los zijn en alles doen waar ze zin in hebben. Maar dat kan ik als buitenstaander niet herkennen.''
Hij is verbaasd over de uitspraken van Van Gijjzel. ''Er ligt een rapport dat over een beperkt gedeelte van de brandweer gaat. Het is nu net alsof de brandweerlieden het grote probleem zijn. Dat is niet zo.''
Volgende maand verbeterplanArsis adviseert Veiligheidsregio Brabant in het rapport om een interim-manager aan te stellen om orde op zaken te stellen. Volgende maand overlegt Rooijmans met de ondernemingsraad. Daarna komt er een concreet plan op tafel te liggen.
De vakbondsman is benieuwd naar het plan. Hij houdt zijn hart vast voor wat gaat komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.