Vader Abraham wint met 'zijn multitalent' de TrosKompas Oeuvre Award 2014

2 juni 2014 om 16:29
nl
Pierre Kartner, oftewel Vader Abraham, heeft de TrosKompas Oeuvre Award 2014 gewonnen. De zanger en liedjesschrijver uit Breda ontvangt de prijs dinsdag uit handen van Corry Konings tijdens de uitreiking van de Sterren.nl Awards. De jury noemt de 79-jarige Bredanaar 'een multitalent van eenzame klasse'.
Geschreven door

Kartner won in de jaren zeventig een Edison, een Gouden Harp en een Buma Export Prijs. TROS-diskjockey Daniël Dekker, Paul Siteur van Sterren.nl en Edger Hamer, hoofdredacteur van TrosKompas vinden het als juryleden 'een omissie in de muziekindustrie dat een van de grootste artiesten van Nederland nog nooit een Oeuvre Award heeft gekregen'.
De Bredanaar krijgt de prijs voor zijn veelomvattende werkzaamheden op het gebied van het Nederlandse repertoire.
Ruim 25 miljoen smurfenplatenDe liedjes van Pierre Kartner zijn in binnen- en buitenland wereldberoemd. Tientallen artiesten zoals Demis Roussos, Engelbert Humperdinck en James Last coverden 'In t kleine café aan de haven'. Van 't Smurfenlied' werden meer dan 25 miljoen platen verkocht.
Vader Abraham staat bekend om zijn aanstekelijke carnavalskrakers 'Uche uche' en 'Vader Abraham had zeven zonen'.
Corry en de RekelsOok was Kartner verantwoordelijk voor grote hits zoals 'Huilen is voor jou te laat' van Corry en de Rekels, 'De clown' van Ben Cramer en Manuela' van Jacques Herb.
Dit jaar is het 45 jaar geleden dat Pierre Kartner met Annie de Reuver als Duo X voor het eerst in de hitparade stond met 'In gedachten zie ik het kerkje weer'.
Allergrootste artiestDe TrosKompas Oeuvre Award wordt sinds 2010, in samenwerking met Sterren.nl, uitgereikt aan de allergrootste artiesten, producers, componisten en tekstdichters uit de muziekindustrie. Eerdere winnaars waren Peter Koelewijn, George Baker, Jan Smit en Rob de Nijs.
[Youtube:http://youtu.be/lvp4Iao3IUY][Youtube:http://youtu.be/gnYggJwvALo][Youtube:http://youtu.be/b-2QP2m99So]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.