Video

Historische raceauto's in actie tijdens jubileumrit ELE Rally

2 juni 2014 om 16:53 • Aangepast 24 april 2020 om 13:33
nl
Ooit reden ze mee in allerlei rally's. De DAF-jes, BMW's, Opels, Fords, Mini's en Datsuns. In de beginjaren van de ELE Rally, de eerste rally was vijftig jaar geleden in 1964, waren ze veelvuldig in actie te zien. Het waren de racemonsters van die tijd. Zaterdag werd die tijd herbeleefd met de jubileumrit van Eindhoven naar Luik en terug naar Eindhoven.
Geschreven door

Omdat de ELE Rally dit jaar vijftig jaar bestaat, besloot de organisatie met een jubileumboek te komen waarin de hoogtepunten van vijftig jaar ELE Rally werden afgebeeld op fraaie foto's. De bijbehorende verhalen laten de coureurs van weleer weer het water in de mond lopen want zij waren toen de helden.
Startplaats EvoluonZaterdag kwamen de helden van toen weer bij elkaar bij het Evoluon in Eindhoven, vijftig jaar geleden de startplaats van de eerste ELE Rally. Zij mochten nog één keer in actie komen met hun klassiekers, al die jaren zo goed onderhouden.
"Dit is natuurlijk een hartverwarmende dag met al die prachtige oude auto's en hun coureurs hier op de parkeerplaats bij het Evoluon. Ik moet oppassen dat ik geen hartproblemen krijg, zo mooi is dit om te zien", sprak een bijna emotionele Gerard Horning van de ELE-organisatie.
Eerste deelnemerHarry Geeris stond trots bij zijn DAF 55. Overigens niet de auto waarmee hij in 1964 de allereerste ELE Rally reed.
"Toen reed ik in een BMW 1500 maar deze DAF had ik ook nog staan. Natuurlijk is het geweldig om hier te zijn. Jammer dat zoveel coureurs van vroeger er niet meer zijn. Maar ja, er zijn er ook een hoop dood gegaan."
Wim Luijbregts in Datsun 240ZWim Luijbregts is er nog wel steeds bij. Hij reed zijn eerste ELE Rally met zijn broer Kees en de twee waren ook zaterdag weer van de partij met hun pronkstuk, een Datsun 240Z. "Ik heb de rally in 1973 gewonnen met een DAF 66 maar nu rijd ik in deze Datsun. Een prachtige wagen waar ik vroeger veel tegen gereden heb. Dat ik vandaag samen met mijn broer Kees in deze Datsun deze historische rally mag rijden, is gewoon tof."  
Om kwart voor elf 's ochtends vertrok Wim Luijbregts als eerste voor een proef richting De Strijpse Kampen, het terrein van defensie in Oirschot. Na hem volgden nog 45 deelnemers. Zij hadden onderweg de grootste moeite om de juiste route te vinden want die was - geheel in stijl - ouderwets op papier aangeduid met pijltjes.
Eenmaal aangekomen bij de Strijpse Kampen was er een lunch voor de deelnemers. Voor de uitgenodigde gasten volgde de presentatie van het boek over de ELE Rally én het lekker gapen naar de aanwezige klassieke auto's die buiten geparkeerd stonden.
Herinneringen"Dit is toch geweldig", straalde fan Piet Horsvogels. "Door die oude klassieke auto's komen er allemaal herinneringen boven uit de tijd dat ik zelf nog jong was. Dat was een mooie tijd met deze auto's. Nu ben ik een stuk ouder en dan geeft het een heerlijk gevoel als je weer eens een dag kunt beleven zoals vroeger. Echt genieten."   

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.