Video

Hond Diesel hoeft nog niet dood, gemeente Son en Breugel wacht eerst rechtszaak dinsdag af

3 juni 2014 om 10:26 • Aangepast 24 april 2020 om 13:34
nl
De hond Diesel van het echtpaar Meijer uit Son en Breugel krijgt voorlopig geen spuitje, zo bleek maandag. De hond werd in september in beslag genomen, omdat hij gebeten zou hebben. Het echtpaar ontkent dat. "Hij kon helemaal niet bijten. Hij had een muilkorf om", vertelt Frans Meijer. Dinsdag bekijkt de rechter of de inbeslagname terecht was.
Geschreven door

Diesel zou agressief zijn en er zou een ernstig bijtincident hebben plaatsgevonden. "Onzin", zegt Marjon. "Diesel werd op straat in zijn nek gebeten door een Bordercollie". Een aan flarden gescheurde muilkorf herinnert aan het incident. Toch besloot burgemeester Hans Gaillard van Son en Breugel in januari dat Diesel dood moest.
Nog niet te laten inslapenMeijer tekende hier bezwaar tegen aan. De gemeente heeft daarop maandag besloten de hond nog niet te laten inslapen, tot alle rechtszaken rond Diesel zijn afgerond. De procedure tegen de inbeslagname van de rottweiler loopt nog. Dit beroep wordt dinsdagochtend behandeld voor de rechter in Den Bosch.
Diesel zit imiddels al negen maanden in een opvang. De hond zou ook naar de school van hondendeskundige Martin Gaus in Lelystad kunnen, maar daar wil de gemeente vooralsnog niks van weten.
Vloer aanvegen met rapportDe hond is getest in een gedragskliniek in Utrecht. Die legde meerdere verplichtingen op aan de eigenaar. Die zou de hond mee mogen nemen, maar dan moet hij voldoen aan een aantal voorwaarden. Het huis zou voor en achter zo aangepast moeten worden, dat de hond niet uit kan breken.
Diesel zou getraind moeten worden en alleen met een muilkorf en aan de riem naar buiten mogen. Het zijn veranderingen waaraan Meijer niet allemaal kan voldoen. Hij en zijn advocaat Peter van de Laar vegen de vloer aan met het rapport uit Utrecht.
Meijer is blij dat hij zijn bezwaren eindelijk dinsdag voor drie rechters mag aantonen. Dat is overigens zeer bijzonder, dat drie rechters zich buigen over een zaak rond de inbeslagname van een hond. "Ik heb het idee dat ze niet weten wat ze hiermee aan moeten", vertelt Meijer.
'Desnoods naar Europees Hof'De rechter moet bepalen of de inbeslagname van de hond in september rechtmatig is geweest. "Zeker niet", meent Meijer. Martin Gaus komt voor de rechtbank getuigen voor de hond en zijn baasjes. "Hopelijk komt er snel uitsluitsel en kunnen we Diesel ophalen. Dan kan de hond naar Martin Gaus in Lelystad voor een training van een maand en krijgen wij onze Diesel terug."
"Als het nodig is, ga ik naar de Hoge Raad. En als dat niet helpt, desnoods naar het Europese Hof. Ik geef niet op en laat het er niet bij zitten", vertelt de strijdbare Frans Meijer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.