Melden seksueel misbruik binnen kerk kan nog deze maand: 'Laatste kans om een klacht in te dienen'

2 juni 2014 om 18:47
nl
Onlangs deed het meldpunt rond het seksueel misbruik van minderjarigen in de katholieke kerk de oproep aan slachtoffers om zich te melden. "Het is de laatste kans om van een melding een klacht te maken", vertelt een woordvoerder. Vanaf 1 juli kunnen er geen verjaarde klachten meer worden ingediend.
Geschreven door

De oproep leidde niet tot een stortvloed aan meldingen, vertelt Ben Spekman. HIj is woordvoerder van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. "In het zicht van 1 juli komen er wel iets meer meldingen binnen, maar het is geen tsunami. Je moet denken aan tien tot vijftien meldingen die nu per week bij het meldpunt binnenkomen."
'Toch kiezen voor klacht'Wel zijn er mensen die eerder seksueel misbruik hebben gemeld en nu opnieuw contact opnemen om deze melding om te zetten in een klacht. "Veel mensen twijfelden bij hun eerste melding of ze deze wel wilden omzetten in een officiële klacht. Nu zie je dat mensen met de einddatum in zicht hier toch voor kiezen."
Volgens Spekman komen veel van deze meldingen uit Brabant. "Dat is ook niet opmerkelijk. Het bisdom Den Bosch is het grootste bisdom in Nederland. Verder kent Brabant veel religieuze instellingen. De Fraters van Tilburg staan dan ook bovenaan ons lijstje van aantal meldingen", vertelt de woordvoerder van het meldpunt.
Verjaarde klachtenVanaf 1 juli kunnen geen verjaarde klachten meer worden ingediend bij het meldpunt. Andere klachten van seksueel misbruik in de katholieke kerk kunnen ook na 1 juli nog ingediend worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.