Klikkend aanklagen geblazen: digitale rechter voor iedereen online

3 juni 2014 om 09:50
nl
Vanaf deze week kun je vanachter je computer snel een einde maken aan die slepende ruzie met je buurman. De digitale rechter van de Bossche rechtbank is vanaf nu voor iedereen te consuleren. De Rijdende Rechter kan wel inpakken.
Geschreven door

Vanaf deze week kan iedereen vanuit de luie stoel online een rechtszaak bij de eKantonrechter starten.
Eenvoudige zakenDe digitale rechter behandelt eenvoudige zaken op het gebied van wonen, werken en winkelen. De procedure is digitaal, al blijft de mondelinge behandeling tijdens de zitting bestaan.
De eKantonrechter is een project van rechter Rob Cremers van de Rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch. Verzekeraars en advocaten mochten eerder de digitale rechter al uitproberen: de allereerste zaak werd in maart al afgerond.
InstemmingVoorwaarde om een zaak te kunnen beginnen, is dat allebei de partijen moeten instemmen met digitale afhandeling. De Consumentenbond laat weten dit jammer te vinden.
"Op deze manier zijn consumenten afhankelijk van de welwillendheid van de tegenpartij", zegt directeur Bart Combée. "We willen dan ook graag dat consumenten zo snel mogelijk de eKantonrechter eenzijdig kunnen inschakelen.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.