Burgemeester Van der Velden van Breda stopt in december: 'Ik neem met pijn in het hart afscheid'

3 juni 2014 om 15:23
nl
Burgemeester Peter van der Velden van de gemeente Breda legt op 31 december zijn functie neer. Dat heeft hij dinsdagmiddag bekendgemaakt.
Geschreven door

Van der Velden gaat per 1 januari 2015 aan de slag als voorzitter van de Coöperatie Werk en Vakmanschap U.A. Dat is een landelijk samenwerkingsverband van honderden technische en industriële bedrijven dat zich sterk maakt voor het behoud en versterking van technisch vakmanschap.
'Pijn in het hart'"Ik neem met pijn in het hart afscheid, maar ik zie het tegelijkertijd als een grote uitdaging om op het gebied van economie, arbeidsmarkt, onderwijs en techniek een bijdrage te mogen leveren", aldus de burgemeester.
Eind december is Van der Velden meer dan 32 jaar actief in het openbaar bestuur. Sinds 2004 is hij burgemeester van Breda. Daarvoor bezette hij de burgemeesterspost onder meer in Rosmalen, Emmen en Bergen op Zoom. Het burgemeestersambt omschrijft hij zelf als 'een van de mooiste en grootste uitdagingen' in zijn leven, waar hij altijd met veel plezier en energie invulling aan heeft gegeven.
'Warm hart en groot empatisch vermogen'Boaz Adank van de VVD beaamt dat. "Breda verliest een markant bestuurder. Peter van der Velden heeft de stad altijd met een warm hart en groot empatisch vermogen bestuurd." Marianne de Bie van D66 roemt vooral het feit dat Van der Velden Breda op de kaart heeft gezet. "Door de samenwerking met verschillende gemeenten in West-Brabant heeft hij de regio goed in beeld gebracht."
Het voortijdige vertrek kwam voor de partijen redelijk onverwachts. "Het zat er aan te komen, maar het is begrijpelijk dat hij deze kans nu pakt. We nemen met respect afscheid van de Burgemeester", aldus De Bie. "Dit besluit kwam toch wel als donderslag bij heldere hemel. Hoewel het geen verassing was dat hij een nieuwe uitdaging zocht", ligt Adank toe.
Zelfs zijn partijgenoten van de PvdA wisten niks van de overwegingen van de burgemeester. "Hij heeft terecht voor zich gehouden dat hij een voortijdig vertrek overwoog", vertelt Henk van de Velde, fractievoorzitter van de PvdA. "We nemen afscheid van een voortreffelijke burgemeester."
'Andere wending geven aan het leven'Van der Velden over zijn besluit om te stoppen: "Het burgemeestersambt is de laatste jaren sterk aan evolutie onderhevig, met een toenemende hoeveelheid taken en verantwoordelijkheden. Los daarvan wilde ik met mijn ervaring als bestuurder graag nog eens een andere wending geven aan mijn leven."
Met het voorzitterschap van de Coöperatie Werk en Vakmanschap U.A.krijgt hij die gelegenheid. Het brengt hem 'op het snijvlak van de maatschappij en de economie.' Iets wat Van der Velden al langer ambieert, maar wat hij volgens eigen zeggen door voortdurende schaarste aan tijd nooit heeft kunnen waarmaken.
OpvolgerDoor het besluit nu al aan te kondigen wil Van der Velden de stad de tijd geven om een opvolger te zoeken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.