Video

Dringend verzoek aan Breda om asielzoekers te plaatsen in leegstaande Koepelgevangenis

3 juni 2014 om 18:27 • Aangepast 22 november 2020 om 00:09
nl
Het Centraal Orgaan Asielzoekers wil in de leegstaande gevangenis De Koepel in Breda 390 asielzoekers onderbrengen. Dat heeft het COA gevraagd aan het college van burgemeester en wethouders van Breda.
Profielfoto van
Geschreven door

Volgens burgemeester Peter van der Velden geniet De Koepel niet de voorkeur van het college. Hij vindt De Koepel zelf niet geschikt.
Binnen een paar weken hoopt de gemeente te weten of er in de gevangenis asielzoekers geplaatst mogen worden. Zij zouden in dat geval waarschijnlijk in de bijgebouwen gehuisvest worden.
Grote toestroomNederland kent op dit moment een grote toestroom van asielzoekers. het gaat om zo'n 1000 asielzoekers per week waar het er eerder 1000 per maand waren.
Het zijn vooral mensen uit Syrië en Eritrea. Er worden in hoog tempo asielzoekerscentra ingericht in leegstaande kazernes en (jeugd)gevangenissen. Zoals in de Nassau-Dietzkazerne in Budel.[Tweet:body:https://twitter.com/rogiervanson/status/473783719380418560]
'Uiterst ongelukkige keuze'Oppositiepartij VVD snapt dat het COA voor een moeilijke beslissing staat. "Elk onderdak is natuurlijk beter dan het buitenzetten van vluchtelingen, maar de Bredase binnenstad is echt een uiterst ongelukkige keuze", vindt fractievoorzitter Boaz Adank. "Zo'n vierhonderd mensen die de taal niet spreken is een enorme impact voor de omgeving", vult Adank aan.
"Bovendien heeft de Boschtraat, die naast de gevangenis ligt, al niet zo'n florisante uitstraling. Daar draagt dit niet aan bij." Adank hoopt verder dat er goed wordt nagedacht over bijvoorbeeld de dagbesteding voor de asielzoekers.
'Ingewikkelde kwestie'Ook de Partij van de arbeid ziet dat als één van de voorwaarden voor de komst van de asielzoekers. "Maar we gaan er van uit dat het college deze uitdaging goed oppakt", zegt fractievoorzitter Henk van der Velde. "Het blijft een ingewikkelde kwestie."
D66 ziet het als haar humanitaire plicht om asielzoekers onderdak te geven. "Wij gaan er niet voor liggen, maar hopen wel dat er goede afspraken gemaakt worden. Ook over de dagbesteding en onderwijs voor de kinderen", vertelt vice-fractievoorzitter Marianne de Bie. Liever ziet de partij een andere locatie voor de vluchtelingen. "Zo'n grote groep toevoegen aan de binnenstad is een uiterst ongelukkige keuze."
Bovendien vindt de partij een gevanenis geen plek voor asielzoekers. "Die horen niet thuis achter slot en grendel. Het zou fijner zijn als er een ander plek in de stad gevonden kan worden", aldus De Bie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.