Minister Dijsselbloem gastspreker bij Nassaulezing Breda: 'Meer duurzame groei als we meer werken'

3 juni 2014 om 23:30 • Aangepast 22 november 2020 om 00:08
nl
Nederland kan economisch gezien meer groeien als we gemiddeld meer zouden werken, als we de werkloosheid kunnen terugdringen en als we de één miljoen mensen die om persoonlijke redenen niet actief op zoek naar werk zijn aan het werk kunnen krijgen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën betoogde dat dinsdagavond tijdens de Nassaulezing in Breda.
Profielfoto van
Geschreven door

De Nassaulezing wordt georganiseerd door BN DeStem, financieel dienstverlener EY en de Business Club Breda. Het initiatief was alleen voor genodigden.
Dijsselbloem: 'ArbeidsaanboD belangrijke groeifactor'Minister Dijsselbloem was gastspreker. Het arbeidsaanbod, 'het aantal mensen dat de schouders eronder kan zetten'', is volgens hem een belangrijke 'groeifactor', zo betoogde de minister dinsdag. Hij wees erop dat volgens internationaal onderzoek de Nederlander gemiddeld 1400 uur per jaar werkt.
Dat is het laagste van alle ontwikkelde landen. Voor Dijsselbloem zit daar nog 'een fors potentieel voor de Nederlandse economie verscholen'.

Wachten op privacy instellingen...

'Economie staat er goed voor'Volgens de PvdA-minister staat de Nederlandse economie er structureel gezien goed voor. Hij verwees naar onderzoek van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) waaruit blijkt dat de economie in Nederland 5 procent extra kan groeien, mits de goede maatregelen tot de 'goede dynamiek' leiden.
Die dynamiek ziet Dijsselbloem in een toename van het aantal mensen dat werkt en gemiddeld meer uren werkt, maar ook in een verdere verstedelijking.
Inspelen op succes van stedenIn steden wordt steeds vaker het geld verdiend en worden de nieuwe ideeën bedacht. "Deskundigen noemen steden de fabrieken van de 21e eeuw. Daar gebeurt het en daar moeten we dus op inspelen.'' Dat kan volgens Dijsselbloem door steden letterlijk de ruimte te bieden, in de breedte dan wel in de hoogte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.