Ondernemingsraad Philip Morris weigert advies over sluiting zonder sociaal plan

3 juni 2014 om 23:39 • Aangepast 24 april 2020 om 13:38
nl
De ondernemingsraad van Philip Morris in Bergen op Zoom zal geen advies geven over de voorgenomen sluiting van de fabriek voordat de directie met de vakbonden een sociaal plan heeft afgesproken. Volgens de wet heeft een bedrijf zo'n advies nodig om de sluiting door te kunnen voeren. De OR stelt dat een advies zonder sociaal plan niet mogelijk is.
Geschreven door

Philip Morris wil de sigarettenproductie in Bergen op Zoom per 1 oktober stoppen waardoor 1231 medewerkers hun baan verliezen.
StakingMedewerkers hielden vorige en deze week drie keer een 24-uurs-staking omdat ze de geboden ontslagregeling onvoldoende vinden. Woensdagochtend wordt het werk weer hervat omdat vakbonden het bedrijf de ruimte willen geven om een beter sociaal plan op tafel te leggen.
De sluiting van de fabriek kan dus alleen worden doorgevoerd als de ondernemingsraad een advies heeft gegeven. Ook bij een negatief OR-advies kan de sluiting doorgaan, al moet het bedrijf dan een maand langer wachten. Maar zonder advies van de ondernemingsraad kan Philip Morris niet verder met het voorgenomen besluit om de fabriek te sluiten.
ImpasseDe manier waarop de ondernemingsraad zich nu opstelt naar de directie is maandag afgestemd met de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie. In een reactie schijft de OR: "Omdat het hebben van een Sociaal Plan noodzakelijk is voor het kunnen afronden van het adviestraject door de ondernemingsraad, steunt de raad de gekozen insteek van de vakorganisaties. De ondernemingsraad hoopt dat de impasse snel kan worden doorbroken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.