Video

Explosies en enorme brand Moerdijk laten wijde omgeving op grondvesten schudden

4 juni 2014 om 10:35 • Aangepast 22 november 2020 om 00:08
nl
Op industrieterrein Moerdijk is dinsdagavond rond tien voor elf een gigantische brand uitgebroken bij een van de Shell-fabrieken. De vuurbal die na zeker twee explosies ontstond, was vanaf kilometers afstand te zien. Twee mensen liepen brandwonden op.
Profielfoto van
Geschreven door

Marieke van Wijk van de Veiligheidsregio Midden en West Brabant meldt dat de brand 'gelukkig plaatsvond tijdens een wisseling van de diensten'.
De explosies vonden plaats in een reactorvat op de raffinaderij. Het vat werd onderhouden en was daarom niet in gebruik. Volgens Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk is het vat ingestort, waarbij een vloeistof vrijkwam. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend.
Leek wel een aardbevingIn de wijde omgeving waren dinsdagavond rond tien voor elf twee harde knallen te horen en was een roze lichtflits te zien. Na een vuurbal volgde een vlammenzee die minutenlang tientallen meters hoog was. De explosie liet woningen in de buurt schudden alsof er een aardbeving plaatsvond.
Een half uur na de explosie namen de vlammen af. Een uur na de brand was er nog een enorme rookpluim te zien. De rook ging recht omhoog en boog af naar het noorden in de richting van Hoeksche Waard, ten noorden van de brand. Na één uur werd ook de rook minder.
Vrijgekomen stoffen niet gevaarlijkDe brand brak uit in een reactor van de zogenoemde MSPO-2 installatie, waarbij de stof ethylbenzeen is vrijgekomen. Volgens burgemeester Klijs is deze stof niet schadelijk voor de volksgezondheid. In de rook zijn volgens hem 'geen concentraties gevaarlijke stoffen' gevonden.
Tijdens de brand werd het industrieterrein afgesloten. Op- en afritten van de snelweg A17 gingen dicht en de scheepvaart op het Hollands Diep bij Moerdijk werd stilgelegd.
Ramen en deuren dichtOp Twitter adviseerde de gemeente Moerdijk om ramen en deuren te sluiten en hulpverleners de ruimte te geven. Het gemeentelijke telefoonnummer 14 0168 is momenteel bemand om telefonisch vragen te beantwoorden. Omroep Brabant radio en tv verzorgden extra uitzendingen en op de website werd een liveblog bijgehouden.
Burgemeester Klijs zei tijdens een speciale persconferentie dat de explosie op het Shell-terrein niet te vergelijken is met de grote brand enkele jaren geleden bij Chemie-Pack. Opmerkelijk genoeg presenteert de gemeente Moerdijk juist deze woensdag een boek over de brand bij Chemie-Pack en de nasleep ervan. Bovendien is woensdag 4 juni de landelijke Shell Safety Day.
Locatie Shell-fabriekVlakbij het Shell-complex liggen het dorp Klundert en het gehucht Noordschans. Ook Zevenbergen, Moerdijk en Fijnaart liggen in de omgeving. Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Shell heeft daar vier onderdelen staan. Daar verwerkt het olie- en chemiebedrijf per jaar meer dan vier miljoen ton aan chemische producten, zo staat op de website van Shell.

Wachten op privacy instellingen...

Lees alles over de brand bij Shell in Moerdijk op www.omroepbrabant.nl/shellmoerdijk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.