Enorme brand bij Shell in Moerdijk geblust, reactorvat compleet verwoest

4 juni 2014 om 07:48 • Aangepast 24 april 2020 om 13:38
nl
De brand in de fabriek van Shell in Moerdijk is geblust. Dat heeft de gemeente woensdagochtend laten weten. Het reactorvat dat dinsdagavond in brand vloog, is compleet verwoest. De situatie op het industrieterrein is volgens de gemeente veilig.
Geschreven door

De brandweer meldt wel dat er zware metalen zijn gevonden in grondmonsters na de brand.
De gigantische brand op het industrieterrein in Moerdijk brak dinsdagavond rond tien voor elf uit. 150 brandweerlieden werden ingezet.
Nablussen en controlesDe brandweer is de hele nacht bezig geweest met blussen. Woensdagochtend rond halfzes kwam het nieuws dat de brand was geblust. Rond zes uur werd het sein 'brand meester' gegeven, waarna hulpdiensten begonnen met afschalen. "Het is echter niet zo dat er nu een colonne aan brandweerauto's direct wegrijdt", aldus een woordvoerder van de politie.
"Een aantal brandweerlieden blijven nablussen en controles uitvoeren." De gemeente gaf woensdagochtend samen met de GGD en de veiligheidsregio een persconferentie over de laatste stand van zaken. [Tweet:body:https://twitter.com/Meboerefijn/status/474063060295237632]
Ramptoeristen tegengehoudenEerder op de ochtend werd het terrein al grotendeels vrijgegeven. Alleen de weg naar Shell blijft afgesloten. "Bedrijven op het industrieterrein kunnen dus gewoon open", zei de politie. Agenten zullen het industrieterrein controleren om ramptoeristen tegen te houden.
Medewerkers van Shell kwamen woensdag in alle vroegte naar het bedrijf toe om aan het werk te gaan. Personeelsleden vertellen tegen Omroep Brabant dat medewerkers die aan de noordzijde van het terrein van Shell moeten zijn, waarschijnlijk niet aan het werk kunnen, omdat dat daar de brand heeft gewoed.
A17 vrijHet scheepvaartverkeer op het Holland Diep mag weer varen en de op- en afritten van de snelweg A17 zijn inmiddels vrijgegeven. De vuurbal die dinsdagavond na zeker twee explosies ontstond, was vanaf kilometers afstand te zien. Twee mensen liepen lichte brandwonden op.[Tweet:body:https://twitter.com/bosalbert/status/474033893822062593]
De explosies vonden plaats in een reactorvat op de raffinaderij. Het vat werd onderhouden en was daarom niet in gebruik. Volgens Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk is het vat ingestort, waarbij een vloeistof vrijkwam. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend.
Geen gevaarlijke stofDe vloeistof die vrijkwam was ethylbenzeen. Volgens burgemeester Klijs vormt die stof geen gevaar voor de volksgezondheid.  In de rook zijn volgens hem 'geen concentraties gevaarlijke stoffen' gevonden.
Sommige bewoners zeggen dat ze 'nog nooit zo bang zijn geweest'. "Inpakken en wegwezen", vertelt iemand voor de camera's van Omroep Brabant. "Dit was niet te omschrijven. Het leek wel alsof alles uit elkaar klapte."[Tweet:body:https://twitter.com/tonnievossen/status/474054426974773248]
Schade niet duidelijkDe gemeente heeft nog geen overzicht van de totale schade die de brand heeft veroorzaakt. Mensen die schade hebben moeten zich melden bij hun eigen verzekeraar. [Tweet:body:https://twitter.com/Moerdijkse_stem/status/474044033602297857]
Shell heeft ook nog geen idee van de financiële schade. Het bedrijf doet zelf onderzoek naar de oorzaak van de explosies. De ontplofte installatie, die grondstoffen voor kunststoffen maakt, was voor de brand al buiten werking gesteld voor onderhoud.
Drie jaar na brand Chemie-PackHet is de tweede grote brand in drie jaar tijd op het industrieterrein. Drie jaar geleden brandde het chemische bedrijf Chemie-Pack af. Volgens burgemeester Klijs was de brand bij Shell niet te vergelijken met de brand bij Chemie-Pack in 2011.
Woensdag zou de gemeente Moerdijk een boek over de brand bij Chemie-Pack en de nasleep ervan presenteren. Vooralsnog gaat de boekpresentatie gewoon door. 
Shell Safety DayIronisch genoeg is woensdag de landelijke Shell Safety Day. Er zou een speciaal Shell Safety Center openen, vertellen medewerkers aan Omroep Brabant. "Daar wordt voorlichting gegeven over veiligheid en alle chemicaliën die hier liggen, maar het is de vraag of die opening nu doorgaat." De Safety Day gaat vanwege de brand niet door.
[YouTube:body:http://www.youtube.com/watch?v=Cs8z8xy2J08]
Bekijk alle foto's van de brand bij Shell in Moerdijk op onze Flickr-paginaLees alles over de brand bij Shell in Moerdijk op www.omroepbrabant.nl/shellmoerdijk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.