Gewonden brand Shell Moerdijk weer thuis, burgemeester is 'tevreden' over brandbestrijding

4 juni 2014 om 13:10 • Aangepast 22 november 2020 om 00:07
nl
De twee mensen die dinsdagavond lichtgewond raakten bij de brand op het industrieterrein Moerdijk, hebben de nacht doorgebracht in het ziekenhuis, maar zijn weer thuis. Dat maakte burgemeester Jac Klijs bekend tijdens de persconferentie woensdagochtend. "We hebben veel geleerd van Chemie-Pack. Voor zover ik het nu weet, waren we er deze keer veel sneller bij en is de communicatie beter op orde."
Profielfoto van
Geschreven door

"Hulpdiensten waren snel aanwezig. Complimenten wat mij betreft voor iedereen die zich heeft ingezet." Burgemeester Klijs klinkt tevreden over de gang van zaken dinsdagnacht bij de brand in Moerdijk.
EthylbenzeenIn het reactorvat waar de brand woedde lag vijftig kuub ethylbenzeen opgeslagen. Volgens de GGD is die stof niet heel gevaarlijk voor de volksgezondheid. "Ethylbenzeen is niet kankerverwekkend voor mensen. De stof is behoorlijk brandbaar. Bij verbranding kunnen de reststoffen klachten geven bij mensen, zoals huidirritaties."
De GGD gaf tijdens de persconferentie aan dat er geen beperkingen worden opgelegd aan mensen en dieren die in het gebied wonen waar roetdeeltjes neer zijn gekomen. "Roetdeeltjes kunnen mensen zelf verwijderen, met sop en water. Scholen en huisartsen zijn daarover geïnformeerd."

Bang voor veel slachtoffersKlijs reed 's nachts 'met angst in het lijf' naar het gemeentehuis. "Ik dacht, het kan niet anders dan dat hier veel slachtoffers zijn gevallen." Tot grote opluchting van de burgemeester waren er slechts twee lichtgewonden.
De burgemeester zegt begrip te hebben voor de mensen die afgelopen nacht zo schrokken dat ze uit voorzorg in de auto stapten en wegreden. "Die explosies waren hard. Bij mij knalde ook plotseling een deur dicht. Dat moet een forse luchtverplaatsing zijn geweest als ik het zelfs bemerk bij mij thuis."
'Zaak is onder controle'Maar volgens Klijs hoeven mensen zich geen zorgen te maken. "De zaak is onder controle. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Er zijn wel roetdeeltjes neergeslagen, daar moeten mensen niet aankomen, maar er is geen gevaar."
De burgemeester zegt dat de gemeente er alles aan doet om het industrieterrein zo veilig mogelijk te houden. "Zolang er mensen rondlopen op deze wereld en zolang we dingen maken, is absolute veiligheid niet te garanderen. Maar ik heb het idee dat we na Chemie-Pack veel gedaan hebben om het veiliger te maken. En we zullen er alles aan blijven doen om veiligheid te bevorderen."
Justitie en Onderzoeksraad doen onderzoekOver de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De brandweer en politie doen daar onderzoek naar. Ook justitie is een onderzoek gestart. Volgens de gemeente is er op dit moment nog geen reden om aan te nemen dat er iets strafbaars is gebeurd.
Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid is in Moerdijk om informatie te verzamelen over de brand. De raad beslist aan het eind van de middag hoe zijn onderzoek naar het incident eruit gaat zien.
Bekijk alle foto's van de brand bij Shell in Moerdijk op onze Flickr-paginaLees alles over de brand bij Shell in Moerdijk op omroepbrabant.nl/shellmoerdijk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.