Schermer Bas Verwijlen voor het eerst naar eindtoernooi zonder vader Roel als coach - Omroep Brabant
Video

Schermer Bas Verwijlen voor het eerst naar eindtoernooi zonder vader Roel als coach

4 juni 2014 om 12:45
nl
Schermer Bas Verwijlen uit Oss gaat dit weekend voor goud op het EK degen in Frankrijk. En voor het eerst wordt hij op een titeltoernooi begeleid door een nieuwe trainer. Zijn oude trainer, vader Roel Verwijlen, werd namelijk begin dit jaar ontslagen als bondscoach.
Geschreven door

"Het is logisch dat het even wennen is", zegt Verwijlen. Zijn nieuwe coach, de Hongaar Gabor Salomon, moet de Ossenaar nieuwe successen bezorgen.
TaalbarrièreMaar vooralsnog blijven die uit. De drie toernooien die hij tot nu toe met Salomon afwerkte, gingen niet bepaald goed. "Het heeft gewoon tijd nodig. Hoeveel weet ik niet."
Maar ook de taalbarrière is even wennen. Ze spreken namelijk Engels met elkaar. "Met mijn vader besprak ik alles in het Nederlands. Nou ken ik mijn talen goed, maar toch duurt met Salomon alles een paar seconden langer als hij een tip geeft."
Bas Verwijlen geeft wel toe dat hij een klik heeft met zijn nieuwe coach. Na het EK beslist hij of hij doorgaat met de Hongaar. "De kans is groot dat hij blijft", aldus Verwijlen.
'Ik kan goud winnen'Een goed resultaat op het EK zal daarbij helpen. De vorm van de dag zal bepalend zijn. Het EK wordt volgens het 'knock-out-principe' gespeeld. "Ik kan de eerste ronde er uit vliegen", zegt Verwijlen, "Maar ik kan ook goud winnen. Dat is gewoon zo bij mij bij het degenschermen."
'Er kunnen gekke dingen gebeuren'Na de individuele wedstrijden doet Verwijlen ook mee aan de landenwedstrijd op het EK. Samen met zijn teamgenoten Tristan Tulen en Tom Bontes. Opmerkelijk, want Nederland was drie jaar afwezig tijdens de landenwedstrijd. "Het is niet alleen bijzonder omdat we sinds lange tijd weer mee doen", zegt de schermer. "Maar we komen ook nog eens alle drie van schermclub Den Bosch."
Voor Tom Bontes is het helemaal bijzonder dat hij mee mag naar het EK. Hij is namelijk nog junior. "Het is voor mij de eerste keer", zegt Bontes. "Ik ben er hartstikke blij mee en het kwam als een verrassing. Het is een eer dat ze mij genoeg in vorm achten voor deelname aan de equipe."
Een equipe die volgens Bas Verwijlen hoge ogen kan gooien op het EK in Straatsburg. "Een heleboel toplanden zullen het niet leuk vinden om tegen ons uit te komen", zo zegt hij. "Wij hebben gewoon drie hele sterke schermers. Er kunnen nog gekke dingen gaan gebeuren."  


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.