8-jarigen darten voor e-sigaret en zakmes op kermis in Den Dungen

4 juni 2014 om 17:32 • Aangepast 22 november 2020 om 00:07
nl
Je verwacht dat 8-jarigen op de kermis thuis komen met een knuffelbeer of springtouw, maar die tijden lijken achterhaald. Op de kermis in Den Dungen darten kinderen anno 2014 voor een zakmes, een aansteker en een elektronische sigaret. Op de kermis barst het inmiddels van de waterpijpende kinderen, tot onrust van ouders.
Profielfoto van
Geschreven door

Aan jongeren onder de achttien mogen sinds begin dit jaar geen sigaretten worden verkocht. Op de kermis is de verkoop van tabak sowieso verboden. Toch werden op de kermis in Den Dungen zogenaamde shisha-pennen verkocht, een variant op de elektronische sigaret.
Waterpijp met Red Bull-smaakBij de dartkraam zouden kinderen van acht jaar al kunnen kiezen uit een ruim assortiment van prijzen, waaronder de shisha-pen. Dat is een waterpijp waarbij kinderen kunnen kiezen uit verschillende smaken, zoals Red Bull en vanille. Kinderen ademen de rook van een verdampte vloeistof in. De gezondheidsrisico's ervan zijn nooit onderzocht.
Ouders die hun kinderen in hun eentje naar de kermis lieten gaan, verbaasden zich erover dat hun kind met een sigaret thuiskwam. "Dit is het verkeerde voorbeeld. Hiermee spoor je kinderen aan om op jonge leeftijd al te roken", zegt een van de ouders.
MaatregelenDe gemeente Sint-Michielsgestel, waar Den Dungen onder valt, kreeg signalen dat een kermisexploitant de shisha-pennen verkocht. Maandag kreeg de exploitant een waarschuwing en moesten de elektronische sigaretten uit de verkoop worden gehaald. 
Omroep Brabant nam de proef woensdagmiddag op de som en ging een potje darten met twee kinderen van 8 en 9 jaar oud. In één kraampje kregen ze de shisha-pen zonder moeite mee. Volgens een jongetje kon hij bij een andere kraam een e-sigaret voor 7,50 euro kopen. De gemeente heeft de exploitanten een tweede waarschuwing gegeven. Bij een derde waarschuwing zijn ze in de hele gemeente niet meer welkom. [Tweet:body:https://twitter.com/AlicevanderPlas/status/474187233545953280]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.