Video

PSV-zwemmers als Christus in film 'Narthex' van Eindhovense kunstenares

4 juni 2014 om 18:30
nl
Tweeënhalf jaar was ze kind aan het huis in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion. Op die plek draaide de Eindhovense kunstenaar Tjacolien Wiersma haar film 'Narthex', samen met schoonspringers en synchroonzwemmers van PSV. Zaterdag gaat de film in première in het Eindhovense Natlab.
Geschreven door

De film duurt nog geen tien minuten maar er is een heleboel werk in gaan zitten. Het best is de film misschien te vergelijken met een dansfilm waarin dansers met hun lichaam abstracte begrippen uitbeelden.
Balletdansers in het water Die vergelijking maakt Tjacolien zelf ook: "Die schoonspringers hebben zo'n beheersing over hun lichaam, ze kunnen er net als balletdansers een verhaal mee uitbeelden, zónder woorden".
De 'dans' in Tjacoliens film verwijst naar haar eigen christelijke overtuiging, zonder overigens dat dat dwingend wordt. De titel verwijst naar de Narthex in oude kerken, zeg maar het portaal... wel al in de kerk, maar nog niet helemaal.
Verdriet Ook verwerkte Tjacolien een piëta in haar film. Een piëta is een afbeelding van Maria die treurt over haar gestorven zoon en wordt vaak gezien als een verwijzing naar het leed dat de mens met zich meedraagt. Opvallend is dan wel weer dat deze piëta vijf meter onder het wateroppervlak is gefilmd in een Eindhlovens zwembad.
Tjacolien wilde haar film graag maken. Ze begon met een klein in de supermarkt gekocht cameraatje maar verzamelde uiteindelijk een groep, professionals om zich heen. Het kostte haar een groot deel van haar spaargeld en wat er na de première mee gaat gebeuren, weet ze nog niet. Ze is van plan de film op te sturen naar festivals.
Kunstzinnig "Het blijft een kunstzinnig product. Ik hoop dat mensen tien minuten langs iets anders beleven dan het dagelijks leven". De première in het Eindhovense Natlab begint zaterdag om twee uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.