Video

Provincie trekt 112 miljoen uit voor verdiept spoor in Vught

4 juni 2014 om 18:58
nl
De provincie wil meebetalen aan het verdiept aanleggen van de spoorlijn Den Bosch-Eindhoven in Vught. Het provinciebestuur stelt voor om daar 112 miljoen euro voor uit te trekken. Daarnaast wil de provincie meewerken aan het veiliger maken van spoorwegovergangen in Haaren en Boxtel.
Geschreven door

De gemeente Vught en plaatselijke actiegroepen dringen al jaren aan op een verdiepte ligging van het spoor, dat dwars door de bebouwde kom loopt. De overlast daarvan zou de komende jaren toenemen omdat het treinverkeer sterk toeneemt.
MiddenvariantEr zijn verschillende varianten waarbij de lengte van verdiepte aanleg varieert. De provincie kiest voor een middenvariant waarbij het spoor vanaf de splitsing met de lijn naar Tilburg verdiept wordt aangelegd tot aan de Molenstraat.
Goederentreinen Volgens provinciebestuurder Ruud Van Heugten is het voor Brabant belangrijk dat er in de toekomst meer intercity's gaan rijden, en dat goederentreinen straks via de Betuwelijn en Den Bosch-Vught naar Venlo kunnen rijden. Daardoor worden Breda en Tilburg voor een deel verlost van goederentreinen.
125 miljoen extraVoor de verdiepte ligging in Vught moet ook staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur in de buidel tasten. De verdiepte variant kost het Rijk 125 miljoen extra. Van Heugten denkt dat er goede kansen zijn om dat bedrag binnen te halen, maar hij zegt er wel bij dat er de komende maanden nog flink onderhandeld moet worden.
Hij denkt dat Mansveld nog voor de zomer een beslissing neemt. Het voornemen van het provinciebestuur om 125 miljoen euro uit te trekken voor het spoor moet nog goedgekeurd worden door Provinciale Staten. Die praten daar vrijdag 13 juni over.
Blij met de ontwikkelingenHans Togtema, voorzitter van Samen voor Vught is blij met de ontwikkelingen. "Het is een geweldig resultaat dat we hebben bereikt door twee tot drie jaar intensief met alle partijen samen te werken. Natuurlijk zijn er nog zorgpunten in het spoor bij Vught-Noord en Vught-Zuid, maar het commitment ligt er. Ik ben er van overtuigd dat het verdiept spoor er gaat komen."
Ook treinreizigers reageren vooral positief. "Als dit echt doorgaat zou dat een mooie ontwikkeling zijn", reageert iemand die op de trein staat te wachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.