Teeven komt ruim vijftig Brabantse burgemeesters niet tegemoet: kinderpardon blijft onveranderd

4 juni 2014 om 21:13 • Aangepast 22 november 2020 om 00:07
nl
Het kinderpardon wordt niet veranderd, ondanks de petitie die door meer dan vijftig Brabantse burgemeesters werd ondertekend. De burgervaders pleiten voor een versoepeling van de regels. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) was woensdag in het debat in de Tweede Kamer duidelijk: de regels en criteria blijven zoals ze zijn.
Profielfoto van
Geschreven door

De SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie drongen juist aan op andere criteria. Ze willen dat meer kinderen alsnog een verblijfsstatus krijgen, omdat zij wel in Nederland zijn geworteld maar net niet aan de criteria voldoen. Ook de Kinderombudsman voerde hiervoor actie: hij publiceerde een dossier met kinderen die niet voldoen aan kinderpardon.
Een van de zaken die genoemd werden, is die van de vijfjarige Damy en de zevenjarige Damian uit Eindhoven. Onder de ruim vijftig Brabantse burgemeesters die de petitie ondertekenden, zijn een paar belangrijke PvdA'ers, zoals Peter van der Velden (Breda), Peter Noordanus (Tilburg) en Rob van Gijzel (Eindhoven).

Wachten op privacy instellingen...

Buiten de boot vallenTeeven houdt zich volgens het kabinet aan de afspraken die VVD en PvdA hebben gemaakt in het regeerakkoord, 'niets meer en niets minder'. Voor individuele grensgevallen zal hij zijn speciale bevoegdheid inzetten, waarop ook de PvdA aandringt.
In 71 gevallen moet hij nog een besluit nemen over kinderen die buiten de boot vallen vanwege het criterium dat zij buiten beeld van de rijksoverheid zijn. Voorstanders willen dat ook gemeentelijk toezicht voldoet en dat de leeftijdsgrens omhooggaat van 21 naar 25 jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.