Rel straatnaambordjes Eindhoven gaat verder: 'Bordjes wijzen op Bijbels Palestina'

5 juni 2014 om 00:48 • Aangepast 24 april 2020 om 13:41
nl
De rel om enkele 'politiek gevoelige' straatnaambordjes in Eindhoven gaat ondanks een uitgebreide verklaring van burgemeester Rob van Gijzel gewoon verder. De burgervader benadrukt dat de toevoeging 'stad in Palestina' verwijst naar het Bijbelse Palestina. Daarmee komt de gemeente veel te makkelijk weg, vindt aanklager Likoed Nederland.
Geschreven door

Likoed Nederland is een vereniging verbonden aan de Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu. Bestuurslid Awe Cohen stelt dat de tekst 'stad in Palestina' niet klopt omdat de steden Nazareth en Tiberias in het noorden van Israël liggen en niet in Palestina.
Van Gijzel heeft woensdag schriftelijk uitleg gegeven. Volgens de burgervader hebben de straatnaambordjes alles te maken met de oude Tempelstraat. In de jaren zestig werden namen gegeven welke ontleend zijn aan de Bijbel. "Met Palestina werd hier dus het 'Bijbelse' Palestina bedoeld uit het begin van onze jaartelling", laat Van Gijzel weten.
'Context is onduidelijk'Cohen stelt dat die context te onduidelijk geformuleerd is. "Als dat de uitleg is, zou dat op de bordjes moeten staan", vertelt hij. "Niemand schrijft bijvoorbeeld 'Amsterdam, stad in Spanje', 'Kiev, stad in Rusland' of 'Eindhoven, stad in het Romeinse Rijk'."
Bij Likoed blijft het standpunt daarom overeind staan. "De straatnaambordjes zijn feitelijk onjuist en lijken een politiek statement te maken. Het zou de gemeente sieren om ze aan te passen naar de juiste context", stelt de organisatie.
Reactie gemeenteDe gemeente heeft nog niet gereageerd op de reactie van Likoed. Palestina is een land dat door de meeste westerse landen en Israël niet wordt erkend. De Palestijnse bevolking eist soevereiniteit over de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.