Brand Shell heeft weinig effect op keuze Moerdijkse huizenbezitters: blijven of vertrekken?

5 juni 2014 om 01:48 • Aangepast 22 november 2020 om 00:06
nl
"Er zijn mensen die het eerst nog even wilden aankijken, maar die na de brand bij Shell toch graag vertrekken uit Moerdijk. Maar dat is niet het merendeel." Dat zegt Peter Stehouwer van Kernwaarde Moerdijk, de vereniging voor huizenbezitters in Moerdijk.
Profielfoto van
Geschreven door

De belangstelling voor de vertrekregeling is wel degelijk vergroot door de brand. Sinds dinsdagavond zijn er zo'n 10 leden bijgekomen bij Kernwaarde Moerdijk. "En de hits op Facebook zijn skyhigh gegaan," aldus Stenehouwer.
Bijeenkomst over vertrekregelingDe gemeente riep onlangs een vertrekregeling in het leven voor woningbezitters. Woensdagavond spraken leden van de vereniging van huizenbezitters over die regeling. De bijeenkomst stond al gepland voor de gigantische brand bij Shell van afgelopen dinsdagnacht. Die brand was dan ook niet het belangrijkste bespreekpunt op de agenda. Maar uiteraard was er wel aandacht voor.
Een vrouw zegt na afloop: "Eerst dachten we, als ze de kom van Moerdijk maar niet helemaal volbouwen, blijven we hier. Maar als ze dat wel doen denk ik dat we gelijk weg zijn. En dat heeft zeker ook te maken met wat er nu bij Shell is gebeurd."
'Een grote klap'"De brand bij Shell is toch weer een grote klap", zegt een andere huiseigenaar. Om er aan toe te voegen dat de gemeente in zijn ogen nog eens goed na moet denken over de uitbreiding van het industriegebied.
Ongeveer 150 tot 200 Moerdijkers kwamen naar de bijeenkomst van de vereniging van huizenbezitters KernWaarde Moerdijk. Het bestuur van de vereniging probeert een gezamenlijke reactie te formuleren op het voorstel van de gemeente. Die biedt 95 procent van de taxatiewaarde voor de koopwoningen van mensen die uit het dorp weg willen.

Wachten op privacy instellingen...

Vrees dat Moerdijk leeglooptPeter Stehouwer: "Men is content met die regeling. Het is een goede basis om verder te praten." Punt van discussie is nog wel dat de gemeente maximaal 25 huizen per jaar koopt.
"Een aantal mensen wil graag weg. Mensen hebben hun huis al te koop staan, omdat ze op leeftijd zijn bijvoorbeeld. Die zijn bang dat ze door het gestelde maximum per jaar buiten de boot vallen. Maar er zijn ook mensen die bang zijn dat Moerdijk echt leegloopt als dat maximum opgerekt wordt naar bijvoorbeeld 100."
Recreatiehaven een optieStehouwer is blij dat bewoners mee mogen praten over de uitvoering van de vertrekregeling. "Onder de paraplu van het Havenschap wordt een BV of een stichting of iets dergelijks opgericht om de regeling verder in te vullen. Zoals welke criteria er komen voor taxaties. En in dat nieuwe orgaan worden ook bewoners vertegenwoordigd. Zodat besluiten niet meer over onze hoofden gaan."
Tijdens de bijeenkomst is ook weer gepraat over het leefbaarder maken van het dorp. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een recreatiehaven aan te leggen, waarmee een uniek punt van Moerdijk benadrukt zou worden.

TrekpleisterDaardoor zouden wellicht meer mensen in Moerdijk willen blijven wonen en mogelijk zou een dergelijke trekpleister ook nieuwe mensen kunnen aantrekken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.