Alpe d'HuZes levert ruim 12 miljoen op

5 juni 2014 om 09:45 • Aangepast 22 november 2020 om 00:06
nl
Sponsoractie Alpe d'HuZes heeft donderdag 12,3 miljoen euro opgebracht. Bijna 5000 mensen beklommen per fiets of anderszins de Franse berg Alpe d'Huez. De opbrengst gaat naar de strijd tegen kanker.
Profielfoto van
Geschreven door

Volgens de organisatie is 12,3 miljoen een voorlopige eindstand. Het definitieve bedrag wordt half oktober bekendgemaakt, wanneer de cheque wordt overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.
Vorig jaar deden nog 7800 mensen mee aan de beklimming van de Franse berg Alpe d'Huez. Maar het spektakel kreeg een knauw nadat het in opspraak was geraakt door declaraties van Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal bij zijn stichting Inspire2Live.
Opbrengst lagerDe opbrengst van afgelopen jaar was ruim 29 miljoen euro. Voorzitter Johan de Waal dacht eerder dat het evenement dit jaar hooguit tien miljoen euro zal opbrengen.
Een op de vijf deelnemers aan Alpe d'Huzes komt uit Brabant. Een van hen is Peter Daandels, veehouder uit Mariaheide. Hij heeft zijn vee gelaten voor wat het is. Met 200 andere veehouders fietste hij de berg Alpe d’Huez op om geld op te halen voor onderzoek naar kanker.
"Ik ben aan mijn tweede rit bezig. Ik zit bij bocht 12 en het gaat lekker", liet hij om halfacht weten. "Het is wel te doen. De eerste bochten zijn het lastigst. Maar die ben ik al voorbij dus nu gaat het weer iets makkelijker. " De top van de berg ligt op 1900 meter.
Ruim 800.000 euroDaandels reed met 200 veehouders om hun sector te promoten en uiteraard geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.
'Verstand op nul'Daandels had om halfacht nog 4,5 rit voor de boeg. Zijn geheime wapen? "Gewoon, doorzettingsvermogen. Mijn verstand op nul en fietsen. In mijn gedachten is mijn moeder bij me. Daar doe ik het voor. Zij heeft zelf gestreden tegen kanker en de strijd verloren."
Vanaf de zijkant klinken veel aanmoedigingen voor de deelnemers. “Mooi he”, lacht Daandels. “En het is mooi weer. Vanmorgen was het wel koud toen we om halfdrie afdaalden, maar vandaag wordt het mooi weer.”

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.