Niet minder bezoekers door entreeheffing Nationaal Monument Kamp Vught

5 juni 2014 om 11:21
nl
De belangstelling voor het Nationaal Monument Kamp Vught is niet afgenomen sinds er voor entree betaald moet worden. Dit schrijft het provinciebestuur woensdag. In februari dit jaar kwam er een eind aan gratis toegang.
Geschreven door

Monument Kamp Vught heeft last van gestegen kosten en zag zich genoodzaakt een entreeprijs te heffen voor bezoekers. Volwassenen moeten zes euro betalen voor een bezoek aan Kamp Vught; kinderen vanaf tien jaar kunnen voor drie euro naar binnen.
'Niet te duur'De PVV-fractie in Provinciale Staten was bang dat de entreeprijs het monument minder toegankelijk zou maken. Het provinciebestuur concludeert woensdag: "Het aantal bezoekers in 2014 is vergelijkbaar met dezelfde periode in 2013 en de reacties van bezoekers zijn in het algemeen begripvol."
Ook vindt de PVV dat er een te hoge drempel is voor scholieren, omdat scholen toch drie euro per persoon moeten betalen en een lespakket zestig euro kost. Het provinciebestuur zegt daarop: "U zult het met ons eens zijn dat het belangrijk is jongeren goed op een indrukwekkend bezoek als dat aan Kamp Vught voor te bereiden. Daarom is een lespakket zo belangrijk. Het tarief voor rondleidingen inclusief lespakket van Nationaal Monument Kamp Vught is ongewijzigd (zestig euro). Wij zijn van mening dat dit een redelijk tarief is en vinden dit een juiste uitwerking van het gestelde in onze subsidieverlening."
Gratis is mogelijkOp dagen van herdenking en elke eerste woensdag van de maand is de entree voor het monument nog wel gratis, De provincie benadrukt in de brief dat elke bezoeker die dat wil dus zonder financiële drempel het monument kan bezoeken.
Van februari tot en met mei 2013 werd 'Kamp Vught' door ruim 31.500 mensen bezocht. In dezelfde periode dit jaar stopte de teller bij 27.842 bezoekers. Een woordvoerster van het monument erkent dat dit een verschil is van bijna vierduizend, maar in 2013 werden meer rondleidingen gegeven. Dit leidde echter tot een 'te grote drukte' voor bezoekers en vrijwilligers. Ze laat verder weten dat het 'zeer gewaardeerd' wordt dat op elke eerste woensdag van de maand de entree wel gratis is. Overigens bezochten in heel 2013 ruim 64.000 mensen het monument; de meerderheid was jonger dan achttien (scholieren).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.