'We zijn ont-zet-tend boos', Boxtel en Haaren voeren in Den Haag actie tegen schaliegas

5 juni 2014 om 15:46 • Aangepast 24 april 2020 om 13:43
nl
Tegenstanders van schaliegas hebben donderdagmiddag actie gevoerd in Den Haag. Daar debatteert de Tweede Kamer over dit onderwerp.
Geschreven door

Vorige week publiceerde minister Henk Kamp een onderzoeksopzet voor de structuurvisie schaliegas. Daarin wordt boren en fracken in beschermde natuurmonumenten, op breuklijnen en onder waterwingebieden niet bij voorbaat uitgesloten.
Koers niet aan op schaliegasKamp heeft de Tweede Kamer donderdag verzekerd dat hij niet toewerkt naar een positief besluit over de winning van schaliegas. "Het kan ja zijn, het kan nee zijn. Eerst zorgen voor voldoende informatie.''     Kamp gaf in debat met de Kamer aan dat hij neutraal in deze heftige discussie staat en afwacht wat de onderzoeken opleveren om een verantwoord besluit te kunnen nemen.
Met billen blootBoxtel en Haaren zijn in Brabant in beeld voor schaliegasboringen. Die gemeenten zien dit niet zitten. Dat wilden zij met hun protest in Den Haag nog een keer laten zien. "We werden ondersteund door een delegatie Belgische burgemeesters", vertelt Mirjam Bemelmans van Schaliegasvrij Boxtel. "Die maken zich ook ernstig zorgen over de plannen en ook uit het grensgebied van Duitsland kwamen bezorgde bewoners."
Volgens Bemelmans was het een 'vreedzame actie'. Het doel was om met Kamerleden en MIlieudefensie te discussiëren over de boringen. "Maar we zijn ont-zet-tend boos", benadrukt Bemelmans. "We verwachten tijdens het debat in de Tweede Kamer veel weerstand van Kamerleden tegen minister Kamp. Hij wil niet met de billen bloot, maar nu zal het toch gaan gebeuren."
'Mooie puinhoop'Burgemeester Marc Buijs van Boxtel gelooft er nog steeds in dat hij minister Kamp op andere gedachten kan brengen. Hij gaat samen met de gemeenten Noordoostpolder en Haaren een protestbrief opstellen aan de minister. ''Wij willen duurzame energie. Je kan niet zomaar alles doen omdat het kan. Dat zou het een mooie puinhoop worden.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.