Crematorium Nieuwkuijk moet onderzocht worden op misstanden, vindt burgemeester Jan Hamming

5 juni 2014 om 15:52 • Aangepast 24 april 2020 om 13:43
nl
Burgemeester Jan Hamming van Heusden was het niet eens met de beslissing van justitie om geen strafrechtelijk onderzoek te doen naar mogelijke misstanden bij DELA-crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk. De burgemeester heeft dat in februari geschreven in een brief aan hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen, maar laat weten nog steeds achter de inhoud te staan. De brief is donderdag gepubliceerd door NRC Handelsblad.
Geschreven door

Volgens meerdere meldingen werd in het crematorium Maaslanden in de gemeente Heusden afgelopen jaren zo slordig gecremeerd dat as van overledenen werd vermengd. Volgens medewerkers werden onvolledig verbrande bot- en vleesresten van de ene overledene regelmatig met een volgende kist gecremeerd.
As met elkaar vermengdOok zou de crematieoven niet goed worden geruimd, waardoor nabestaanden een urn meekregen waarin niet altijd de as van alleen hun nabestaande zat. Asvermenging is verboden.
DELA ontkent de misstanden. De communicatiedirecteur van de Eindhovense uitvaartorganisatie maakte in een interview met Communicatieonline donderdag bekend dat NRC Handelsblad een advertentie van DELA weigerde na de ophef rond het artikel in de krant over de misstanden.
'Nog steeds achter inhoud brief'Hamming schreef in de brief aan justitie dat de gemeente zelf te weinig controlemogelijkheden heeft. Zijn woordvoerder laat donderdag weten dat hij nog steeds achter de inhoud van de brief staat.
Justitie heeft gezegd dat er feitenonderzoek is gedaan naar de berichten over pogingen van het crematorium om op gaskosten te besparen en fouten bij het crematieproces. Bewijs voor een lager gasverbruik werd niet gevonden en reden voor verder onderzoek was er niet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.