Verhuurbedrijf Bergen op Zoom ontslaat Pret Piraat om auteursclaim: ‘Kinderachtig van Studio 100'

6 juni 2014 om 01:37 • Aangepast 24 april 2020 om 13:44
nl
Verhuurbedrijf VdV Kermispromotie uit Bergen op Zoom mag geen beroep meer doen op ‘acteurs’ Pret Piraat en de Vrolijke Kabouters. Dat heeft de rechter in Amsterdam bepaald na een auteursclaim van het bekende Belgische televisiebedrijf Studio 100 van Gert Verhulst (van Samson& Gert). “Ik vind dit heel kinderachtig van zo’n reusachtig bedrijf”, moppert verhuurder Frank Vale na de uitspraak.
Geschreven door

Volgens Studio 100 maken de acteurs inbreuk op de auteursrechten van karakters Kabouter Plop en Piet Piraat. Zo zou de naam van Pret Piraat te veel overeenkomsten tonen met die van Piet Piraat en zouden de kostuums van de Vrolijke Kabouters erg lijken op die van kindervriend Kabouter Plop.
De rechter is van mening dat de karakters zo weinig verschillen dat ze niet langer zelfstandig kunnen worden aangemerkt. Vale vindt deze aantijgingen erg overdreven. "Ik vind het allemaal te veel van het goede", vertelt hij nuchter. "Ik zie zo één twee drie geen overeenkomsten hoor, maar dat kan aan mij liggen."
'Pret Piraat is een televisiebekendheid'De eigenaar van het verhuurbedrijf zegt er niet wakker van te liggen. "Ze werden toch nauwelijks meer ingehuurd." Op de website van VdV Kermispromotie wordt Pret Piraat omschreven als een 'grote televisiebekendheid', die bekend staat om zijn piratenlied en -dans. Dat is bij Studio 100 in het verkeerde keelgat geschoten.
Het verhuurbedrijf gaat de twee figuren vrijdag van de website halen. Doet het bedrijf dat niet, dan hangt er een dwangsom van vijfhonderd euro per dag boven het hoofd. De boete kan oplopen tot maximaal 25.000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.