Video

Lidewij Welten maakt rentree bij Oranje-hockeysters en wint met 2-0 van Nieuw Zeeland

6 juni 2014 om 01:05 • Aangepast 24 april 2020 om 13:44
nl
De Nederlandse hockeysters hebben donderdag bij het WK in Den Haag de eerste serieuze test goed doorstaan. Oranje versloeg Nieuw-Zeeland, de nummer 5 van de wereldranglijst, met 2-0. Lidewij Welten van HC Den Bosch maakte haar rentree in Oranje nadat ze haar middenhandsbeentje had gebroken.
Geschreven door

Door de winst op Nieuw Zeeland is de ploeg van bondscoach Max Caldas na drie overwinningen in poule A al vrijwel zeker van een plaats in de halve finales, evenals Australië (ook 9 punten).
"Fluitend naar de halve finale? Nou, dat ook weer niet", zegt verdedigster Frederique Derkx van HC Den Bosch."Het gaat wel lekker, we maken stappen. We moeten nu even genieten en de focus op Australië houden."
Spelen met pijnVoor Lidewij Welten was het een mooie avond. De speelster maakte haar rentree nadat ze twee weken geleden haar middenhandsbeentje had gebroken. Met haar hand nog wel in een brace deed ze in de derde poulewedstrijd mee.
"Ik ben heel blij dat ik weer minuten heb kunnen maken en op het veld sta", zegt Welten. "Het was gewoon heel spannend de laatste weken. Ik heb nog wel pijn, maar daar kan ik prima mee spelen."
Eerste serieuze test?Vooraf was bedacht dat Nieuw Zeeland de eerste serieuze test voor de Oranje-dames zou worden. Nieuw-Zeeland was bij de Olympische Spelen van Londen 2012 namelijk dicht bij een stunt tegen Oranje. In de halve finales eindigde het onderlinge duel in 2-2 waarna de titelverdediger in de zenuwslopende shoot-outs uiteindelijk toch nog zegevierde.
Lidewij Welten weet het nog als de dag van gisteren. "Hou op", lacht de aanvalster. "Dat was de ergste wedstrijd ooit."  
Snel op voorsprongOranje kwam deze keer niet in de problemen. Al in de 4e minuut kreeg het team de eerste strafcorner. De thuisploeg koos verrassend voor een variant, die door Carlien Dirkse van den Heuvel attent werd ingetikt, 1-0. De 27-jarige middenveldster vierde daarmee op gepaste wijze haar honderdste interland.
Nederland leek daarna meteen door te drukken. Drie strafcorners, waarvan twee van Eva de Goede en opnieuw één variant, leverden evenwel geen tweede treffer op. Ook uit enkele hachelijke situaties in de Nieuw-Zeelandse cirkel kwamen onder anderen benjamin Xan de Waard (18) en 'oma' Kim Lammers (33) niet tot scoren.
Interventie video-arbiterIn de 23e minuut liet Lidewij Welten zich voor de eerste keer gelden bij het WK. De 23-jarige aanvalster leek een strafcorner af te dwingen, maar na interventie van de video-arbiter werd die beslissing herroepen.
Vijf minuten voor de rust verdubbelde Kim Lammers uit een scherpe pass van Frederique Derkx de voorsprong met een subtiele tip-in vanuit een moeilijke hoek (2-0).
Degelijke zegeNa de pauze kreeg keepster Sombroek het iets drukker doordat Nieuw-Zeeland wat meer balbezit kreeg en Oranje slordiger ging spelen. De beste kansen waren echter opnieuw voor de Nederlandse damese, met vooral Kelly Jonker twee keer heel dicht bij 3-0 (paal en over). Uiteindelijk nam de titelfavoriet genoegen met een degelijke zege van 2-0.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.