Video

Verlaging dijk Overdiepse polder geeft Bergsche Maas weer vrij spel

6 juni 2014 om 16:11 • Aangepast 24 april 2020 om 13:45
nl
Een dijk verhogen, dat horen we vaker, maar een dijk verlagen, dat komt minder vaak voor. De dijk die de Overdiepse polder bij Waspik beschermt tegen het water wordt vrijdag verlaagd. De Bergsche Maas krijgt er weer vrij spel.
Geschreven door

"Bij extreem hoogwater kan het Maaswater hier een paar dagen worden vastgehouden", legt Carla Moonen, voorzitter van Waterschap de Brabantse Delta, uit. "Na een hoogwatergolf kan dat weer worden afgevoerd richting zee. Naar verwachting gebeurt dit gemiddeld eens in de 25 jaar.
Waterpeil wordt verlaagd"Doordat het water dus ook in de Overdiepse polder kan stromen, wordt het waterpeil in de Bergsche Maas verlaagd met 27 centimeter. Zodat bijvoorbeeld Waalwijk en Den Bosch droge voeten houden." Dit project is onderdeel van een grotere campagne. "De Overdiepse Polder is een van de 34 Ruimte voor de Rivier'-projecten die wordt gerealiseerd door waterschap Brabantse Delta."
Het is ook een bijzonder project. "Ook omdat de agrariërs zelf een plan bedachten om te kunnen blijven wonen en werken in de polder door te verhuizen naar zes meter hoge terpen."
Het is niet alleen voor Brabant interessant. "Het project oogst in binnen- en buitenland al jaren veel belangstelling", vertelt Moonen trots. "De New York Times schreef er over en regisseur James Cameron gebruikt het project in zijn nieuwe documentaire over klimaatverandering."
Hansje BrinkerWie kent niet het verhaal over Hansje Brinker. In het verhaaltje, waarvan gezegd wordt dat het fictie is, stopt een klein jongetje zijn mollige vinger in een dijk. Hij voorkomt daarmee een overstroming.
Basisscholieren uit den Bosch zijn vrijdag de moderne Hansjes Brinker. Al stoppen zij hun vingers niet in de dijk bij de Overdiepse polder, maar klemmen zij die van hun stevig om de steel van een schop. Ze helpen bij het afgraven van de dijk. Met hetzelfde doel als Hansje: toekomstige overstromingen voorkomen.
Allemaal dragen ze een blauw shirt, de kleur van het water. Een meisje: "Ik vind het wel cool dat onze school is uitgekozen!" De hulp is vooral symbolisch, verderop doen graafmachines hun werk.
TerpboerderijNog verderop, een stuk de polder in, ligt de nieuwe terpboerderij van Stan Fleerakkers. Hij en zijn gezin wonen er nu anderhalf jaar. Daarvoor woonde hij iets verderop in dezelfde polder. Maar de dijkverlaging betekende voor hem en een aantal andere veehouders dat ze daar niet konden blijven, vanwege het risico op onder water lopen van zijn bedrijf.
Wie rondkijkt in zijn koeienstal, ziet dat de verhuizing goed is uitgepakt. Een robot melkt de koeien. "Met de mogelijkheid die ons geboden werd, hebben we een nieuwe stal kunnen bouwen. Met de modernste technieken erin. Zo kom je ook als boer een stukje verder."
Vrouw des huizes Yvonne Fleerakkers staat op de rand van de terp, meters hoger dan het veld dat eraan grenst. Ze kan zich nog moeilijk voorstellen dat ooit op een minder stralende dag, het water misschien wel tot aan de terp zal staan. "Dat zal toch wel echt een hele vreemde gewaarwording zijn. Ik hoop dat het niet  te vaak gaat gebeuren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.