Verpaupering dreigt op Brabants platteland

9 juni 2014 om 12:00 • Aangepast 24 april 2020 om 13:46
nl
Verpaupering dreigt voor het Brabantse platteland. Binnen 15 jaar staan er in Brabant namelijk meer stallen leeg dan kantoren of winkels. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Alterra, die in handen zijn van Omroep Brabant.
Geschreven door

Jack Gommers uit Oosteind had jarenlang een boerderij met 7 man personeel en duizenden varkens. Maar door een samenloop van omstandigheden ging hij failliet. Gommers: "Alleen de spinnenwebben doen het beter dan voorheen. Het is niet fijn om te zien dat al die stallen nu leeg staan."
Gommers is lang niet de enige. Gemiddeld houdt elke dag één Brabantse boer het voor gezien. Ze gaan failliet of ze hebben geen opvolger. Edo Gies van onderzoeksbureau Alterra: "Boerderijen worden de laatste jaren steeds groter en ik denk dat die trend alleen nog maar verder doorzet." Uiteindelijk houden we dus in Brabant alleen maar megastallen en lege stallen over.
Bed& BreakfastDe hoop van de onderzoekers, ZLTO en de overheid is dat er voor al die leegstaande boerderijen een nieuwe bestemming wordt gevonden. Peter van der Zwaan uit Helenaveen is dat in elk geval gelukt. Van der Zwaan: "Ik had een melkveehouderij met 150 koeien, maar moest er noodgedwongen op deze lokatie mee stoppen. In plaats van het bedrijf te verplaatsen, hebben we de stal omgebouwd tot een Bed& Breakfast en dat loopt heel goed."
Maar door de enorme hoeveelheid leegstaande stallen, is het niet realistisch om te verwachten dat elke oude boerderij een nieuwe bestemming kan krijgen. Gies: "Natuurlijk is het beter om er een Bed& Breakfast, een caravanstalling of een bouwbedrijf van te maken. Maar als dat niet gaat, zullen we ook moeten kijken of slopen een optie is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.