Nederlands mannen-hockeyteam nu al met één been in WK halve finale

7 juni 2014 om 00:05 • Aangepast 24 april 2020 om 13:47
Het Nederlands hockeyteam heeft een flinke stap gezet op weg naar de halve finale van het WK. Oranje, met in de selectie vijf spelers van het Eindhovense Oranje Zwart, won vrijdagavond in Den Haag ook het derde groepsduel. Aartsrivaal Duitsland werd met 1-0 verslagen.

Nederland leidde al bij rust, door een doelpunt van Jeroen Hertzberger. Op dat moment terecht want Oranje overklaste het eerste deel de Duitsers.
Opnieuw winstNa rust ging het spel meer op en neer, met vooral voor Duitsland tal van kansen. Maar gescoord werd er niet meer en dus eindigde ook het derde WK-duel voor Nederland in een overwinning.
In het Nederlands team kregen de vijf Oranje Zwart-spelers Marcel Balkestein, Sander Baart, Jelle Galema, Robert van der Horst en Mink van der Weerden allen speelminuten.
'Fantastische sfeer'Jelle Galema was na afloop lyrisch. Over de wedstrijd, maar vooral over het sfeervolle toernooi. "Bizar, voor zo'n jong mannetje als ik. Ik ben dit jaar met Oranje Zwart landskampioen geworden, maar dit overtreft alles. 15.000 toeschouwers, een fantastrische sfeer, het zonnetje en dan van Duitsland winnen. Dit is het ultieme voor een hockeyer.
Ook routinier Marcel Balkestein had het naar zijn zin. "We zijn nu wel heel dicht bij een halve finaleplaats, maar ik ben vooral blij met de fantastische overwinning. Het was een echte Nederland-Duitsland met alles erop en eraan."
Nederland koploper in WK-pouleIn poule B heeft Nederland na drie wedstrijden als enige ploeg de volle buit van negen punten. Argentinië en Nieuw Zeeland volgen met ieder zes punten. Voor Duitsland was het de tweede nederlaag en isna de groepswedstrijden zo goed als uitgeschakeld.
Nederland speelt in de groepsfase nog tegen Nieuw Zeeland en Zuid Afrika.