Video

Philip Morris en vakbonden eens over sociaal plan: 'Resultaat mag er zeker zijn'

7 juni 2014 om 08:11
nl
De vakbonden en Philip Morris zijn het eens over een sociaal plan voor de 1230 werknemers van de sigarettenfabriek die hun baan kwijtraken. Dat meldt Philip Morris zaterdag. Er werd sinds vrijdagochtend weer onderhandeld na drie dagen van stakingen. De vakbonden leggen de plannen komende week voor aan hun leden.
Geschreven door

De partijen zijn het na zestien uur onderhandelen onder meer eens geworden over scholings- en werk-naar-werk-regelingen en ook krijgen de werknemers een ontslagvergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule, waardoor de vergoeding hoger uitvalt dan via de huidige gangbare rekenmethode.
FNV en CNV: 'Het maximaal haalbare'Een van de vakbonden aan de onderhandelingstafel was FNV Bondgenoten. Onderhandelaar Jet Grimbergen is tevreden. "Dit resultaat mag er zeker zijn en was ook het maximaal haalbare. Wij zullen het met vertrouwen volgende week aan de leden gaan voorleggen en uitgebreid toelichten."
Ook Frans van Veen van CNV Vakmensen zegt tevreden te zijn. "Het was een intensief traject, maar met dit sociaal plan wordt de schade het meest beperkt." Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom wil snel aan de slag met het helpen van werknemers van de sigarettenfabriek bij het zoeken naar werk.
Philip Morris: 'Beste sociaal plan ooit'Philip Morris-woordvoerder Mathijs Peters is blij met het resultaat van de onderhandelingen: Dit is het beste sociale plan ooit in Nederland. We vonden het eerste sociaal plan al heel goed, maar het is niet zo dat de stakingen dit resultaat nu versneld hebben. Het heeft het eerder vertraagd. Pas toen ze de stakingen opgeschort hebben zijn we weer gaan praten."
"Al met al is het op redelijk snelle termijn tot stand gekomen. Twee maanden nadat bekend werd de fabriek gaat sluiten is dit plan nu bekend."
Philip Morris 1 oktober dichtDe fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom wordt uiterlijk 1 oktober gesloten. Dat maakte de sigarettenfabrikant begin april bekend. Philip Morris werkte daarna aan een sociaal plan voor de werknemers. Dat was ruim een maand later af. De vakbonden gingen daarmee niet akkoord, waarna een periode van onderhandelingen begon.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.