Weer Willems-Orde voor Roosendaalse commando, defensie zoekt nationale held

7 juni 2014 om 09:27
nl
Opnieuw krijgt een commando van het korps in Roosendaal de Militaire Willems-Orde, de hoogste onderscheiding van ons land. Dat meldt de Volkskrant zaterdagochtend. De onderscheiding wordt komend najaar uitgereikt aan 'groene baret' Gijs Tuinman. Hij is 34 en geboren in het Limburgse Heerlen.
Geschreven door

De bijzondere onderscheiding krijgt Tuinman vanwege zijn inzet bij een gebeurtenis in Afghanistan op 6 september 2009.
Met gevaar voor eigen levenEen team van commando's en mariniers (Taskgroup 55) lag toen onder vuur van de Taliban en hun collega Kevin van de Rijdt uit Tilburg raakte vermist. Onder leiding van Tuinman gingen ze op zoek naar hem, met gevaar voor eigen leven. Ze vonden Van de Rijdt met schotwonden. De Tilburger overleed al snel.
De militairen die de reddingsactie uitvoerden, zijn eerder al onderscheiden met het Bronzen Kruis. Volgens de Volkskrant volgt voor Tuinman nu dus ook een Willems-Orde. Het ministerie van Defensie wil dat nog niet bevestigen. "We hebben kennis genomen van de publicatie, maar doen geen uitspraak over eventuele lopende procedures met betrekking tot toekenning van dapperheidsonderscheidingen."
Marco KroonTuinman heeft zijn officiersopleiding gevolgd op de KMA in Breda en voerde tussen 2001 en 2010 speciale missies uit met het Korps Commandotroepen in Roosendaal.
De vorige Militaire Willems-Orde was voor Marco Kroon uit Den Bosch. Hij was de eerste in zestig jaar die hem kreeg.Dit gebeurde in 2009, maar Kroon raakte daarna in opspraak. Volgens de Volkskrant is defensie op zoek naar een nieuwe held die het blazoen van de Militaire Willems-Orde kan oppoetsen.
Enige jonge dragersTuinman krijgt in oktober zijn onderscheiding van de koning, tijdens een speciale ceremonie. Tuinman en Kroon zijn straks de enige jonge dragers van de Militaire Willems-Orde. De rest is bejaard en bestaat uit enkele oud-militairen die nog vochten in de Tweede Wereldoorlog, zoals Piet van den Hoek uit Werkendam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.