Burgemeester Klijs van Moerdijk: 'We hadden Klundert misschien eerder moeten informeren over brand'

7 juni 2014 om 16:08
nl
Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk vraagt zich af of hij de inwoners van Klundert eerder had kunnen informeren over de grote brand deze week bij Shell Moerdijk. "Ja, dat houdt mij bezig", zei hij zaterdag in het Omroep Brabant-radioprogramma Alles Mag op Zaterdag.
Geschreven door

Klijs zegt dat hij op de avond van de brand berichten kreeg dat het vrij rustig was in Klundert, dat dicht bij de Shell-raffinaderij ligt. "Achteraf bleek dat mensen toch wel heel erg geschrokken waren," zegt hij.
"Ook uit de politiek bereiken mij signalen dat mensen eerder geïnformeerd hadden willen worden." Hij zegt nu niet te weten of dat ook had gekund, maar wil dat serieus onderzoeken.
Complimenten van OpsteltenKlijs heeft deze week veel complimenten gekregen voor zijn optreden tijdens de brand, bijvoorbeeld van Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dat geeft energie, maar, zegt hij:  "Er hoeft maar iets te gebeuren of het is allemaal weer vergeten. Je kunt elk moment uitglijden. Dat krijg je nooit meer gerepareerd en kan je jaren achtervolgen."
Dat is precies wat met zijn voorganger Wim Denie gebeurde tijdens de brand bij Chemie-Pack in 2011. Klijs over Denie: "Hij heeft altijd de juiste feiten genoemd, maar hij miste de beleving, en dat is tegenwoordig heel belangrijk in communicatie. Van een burgemeester wordt verwacht dat hij zin geeft aan een incident." Denie kreeg veel kritiek na de brand bij Chemie-Pack en ging vervroegd met pensioen.
Bijzonder toeval Klijs moest deze week geregeld aan Denie denken, zegt hij, ook al omdat woensdag, de dag na de grote brand bij Shell, een boek gepresenteerd werd over de brand bij Chemie-Pack, een bijzonder toeval. De boekpresentatie zou zijn afgezegd als de brand bij Shell niet goed was gegaan, vertelt Klijs. "Het zou tegenover de minister niet geloofwaardig zijn geweest als we de lessen hadden gepresenteerd die we de nacht daarvoor niet in de praktijk hadden gebracht."
Intussen heeft Klijs vrijdag een eerste gesprek gehad met de Onderzoeksraad voor de Veiligheid die de brand bij Shell gaat onderzoeken. Hij ziet de resultaten van dat onderzoek met een gerust hart tegemoet: "Ik ben ervan overtuigd dat we het hoofdlijnen goed gedaan hebben, maar ook hier kunnen we ongetwijfeld weer dingen van leren."
Lees alles over de brand bij Shell in Moerdijk op onze themapagina: www.omroepbrabant.nl/shellmoerdijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.