Eigenaar afgebrande monumentale boerderij Den Dungen: 'Je voelt je nu een vluchteling'

9 juni 2014 om 17:10 • Aangepast 24 april 2020 om 13:50
nl
In één klap is Simon Talsma uit Den Dungen alles kwijt: zijn monumentale boerderij, zijn Bed& Breakfast 'Vrijdom', zijn bezittingen en al zijn tastbare herinneringen. Maandagochtend in alle vroegte sloeg de bliksem in bij het pand aan de Beemdweg. "In een half uur tijd is het gebeurd."
Geschreven door

In zijn enige overgebleven bezittingen, zijn kleding, maakt Talsma maandagmiddag de schade op van het noodweer dat hem zo hard heeft getroffen. Het monumentale pand uit 1835 is veranderd in een soort skelet.
Harde knalTerwijl Talsma boven in de woning slaapt, gaat het mis. De blikseminslag raakt de rieten kap van de boerderij. "Ik hoorde een knal en dacht dat het een inslag was in de elektrische installatie. Ik ben nog rustig naar beneden gelopen om de stoppen te vervangen."
Maar daar bleek de inslag niet te zijn geweest. "Toen ik weer naar boven liep, zag ik een roze schijn. Eenmaal buiten merkte ik dat het halve dak in brand stond", vertelt de Dungenaar. 
Achtergelaten spullen verwoestIn allerijl maakt hij de gasten in zijn bed& breakfast wakker. "Iedereen stond buiten met wat hij aan had. Ik heb ook de hond nog mee naar buiten genomen." Alles wat de gasten en Talsma achterlieten in de boerderij, is door het vuur en het bluswater verwoest.
"Je voelt je een vluchteling. Je hebt alleen wat je aan hebt, een telefoon en de hond. De burgemeester zei nog tegen mij dat een vluchteling tenminste nog een koffertje met spullen heeft. Alles ben je kwijt, alle herinneringen", zegt Talsma.
Natuurgeweld"Het is heel triest. Zo'n prachtige plek. Maar het is natuurgeweld, daar kunnen we niets aan doen. Natuurlijk denk je wel: Waarom slaat die bliksem niet in op de naastgelegen boom die boven de boerderij uitsteekt?'".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.