Burgemeester Noordanus verschijnt vrijdag voor enquêtecommissie woningcorporaties

10 juni 2014 om 13:15
nl
Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg moet vrijdag getuigen voor de parlementaire enquêtecommissie die misstanden bij woningbouwverenigingen onderzoekt. Noordanus moet onder ede uitleg geven over zijn rol bij de Rotterdamse woningcorporatie Vestia, waar hij tussen 2001 en 2003 voorzitter van de raad van commissarissen was.
Geschreven door

Vestia kwam in grote geldproblemen en ging bijna failliet doordat de handel in zogenaarmde 'derivaten' flink verkeerd uitpakte. De schade zou zelfs zijn opgelopen tot 1,9 miljard euro.
PensioenrechtenDe toenmalige directeur Peter Staal werd door Vestia aansprakelijk gehouden en op non-actief gesteld. Bij de afwikkeling van zijn ontslag bleek begin maart 2012 dat Vestia hem een bedrag van 3,5 miljoen euro moest uitkeren. Deze regeling werd in de Tweede Kamer unaniem veroordeeld. Berichten over de bouw van een dure villa op Bonaire droegen nog bij aan de verontwaardiging.
De echtgenote van Noordanus, Susan Baart, werd in 2010 commissaris en Staal was een persoonlijke vriend van het echtpaar. Hen werd verweten een rol te hebben gespeeld in het falende toezicht bij Vestia. Noordanus relativeerde de kwestie, omdat de afspraken tussen Staal en de raad van commissarissen gemaakt werden ruim vóór zijn aantreden.
OpstappenDe Tilburgse politieke partij Lijst Smolders riep burgemeester Noordanus vorige week op om op te stappen. Volgens fractievoorzitter Hans Smolders zorgt de Vestia-zaak ook voor negatieve publiciteit over Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.