Video

Udens duo bedenkt oplossing voor noodsituaties in wolkenkrabbers: de Evacuator

10 juni 2014 om 14:20 • Aangepast 24 april 2020 om 13:52
nl
Bewoners en werknemers in wolkenkrabbers en andere hoge gebouwen zitten bij brand in de val. Dat bleek onder meer bij de aanslagen op de Twin Towers in New York. In Uden is hier iets op verzonnen. De Evacuator. Dit apparaat kan volgens de uitvinders Eugene Verstegen en Joris Veeger 'over de hele wereld duizenden levens redden, van bewoners in hoogbouw tot monteurs in windmolens'.
Geschreven door

Met een professioneel engineeringbedrijf uit Eindhoven ontwikkelden ze de afgelopen jaren een onbrandbare lier van staal die altijd werkt, ook als de elektriciteit is uitgevallen. Daarmee kunnen maximaal vier personen tegelijk vijftig, 140 of 300 meter afdalen. Ze dalen automatisch in een veiligheidsharnas aan een stalen kabel, met een snelheid van een meter per seconde.
De Evacuator wordt aan de wereld getoond tijdens de International Tall Building Fire Safety Conferentie op de Universiteit van Greenwich, van 17 tot en met 20 juni in Londen. In Nederland wordt het apparaat op 3 juli gedemonstreerd bij het provinciehuis in Den Bosch.     Dood tegemoet vallenVerstegen en Veeger kwamen op het idee voor de Evacuator toen ze bij de aanslagen op de Twin Towers in New York mensen hun dood tegemoet zagen vallen. "Die beelden en geluiden blijven ons altijd bij. Als je zo hoog werkt of woont moet je toch te allen tijde eruit kunnen? We kunnen mensen op de maan zetten, maar waarom bestaat er geen eenvoudige oplossing om mensen van grote hoogtes te evacueren?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.