NVWA richt vizier op vleesfraude: meer controles

10 juni 2014 om 20:07
nl
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vaker onaangekondigde controles uitvoeren om vleesfraude aan te pakken. De banden met het Openbaar Ministerie, FIOD, douane en Europol en Interpol worden aangehaald en bedrijven die in de fout gaan, kunnen rekenen op 'stevige boetes' en kunnen worden stilgelegd.
Geschreven door

Dat hebben staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag bekendgemaakt. Ze meldden de Tweede Kamer verder dat meer NVWA-inspecteurs een gerichte training krijgen om fraude op te sporen.
De laatste jaren zijn er veel gevallen van voedselfraude aan het licht gekomen. Vleesverwerker VION werd in april veroordeeld tot een boete van 15.000 euro, omdat het 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte als biologische ham had verkocht in supermarkten.
NVWA krijgt verantwoordelijheid terugDe voedselwaakhond wordt ook weer volledig verantwoordelijk voor het toezicht op en de keuring van producten. Een deel van met name de keuringen werd door de bedrijven gedaan, maar het kabinet grijpt in omdat het vindt dat er 'geen enkele discussie mag bestaan over de waarborging van volksgezondheid en voedselveiligheid'.
Met het bedrijfsleven wordt een gedragscode opgesteld voor deugdelijk bestuur in de vleessector. Bedrijven die zich niet houden aan de afspraken over kwaliteit, veiligheid en integriteit, kunnen worden geweerd uit het samenwerkingsverband.
'Risico's vleessector te groot'  Met de maatregelen reageren Dijksma en Schippers op de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De raad constateerde eerder dat de risico's in de vleessector te groot zijn geworden en dat de veiligheid van het vlees het aflegt tegen economische factoren.
Het kabinet kondigde eerder al aan dat er extra geld en mankracht naar de NVWA gaat om de toezichthouder meer slagkracht te geven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.