Arbeidsmigranten leren Nederlandse normen en waarden met participatieverklaring in Zundert

10 juni 2014 om 20:29
nl
Zundert wil seizoensarbeiders de Nederlandse normen en waarden bijbrengen door de nieuwkomers een zogenoemde participatieverklaring te laten ondertekenen. Op die manier krijgen de seizoensarbeiders informatie over het wonen en werken in Nederland, en worden ze gewezen op hun rechten en plichten
Geschreven door

Dinsdagmiddag werd de pilot officiëel gelanceerd op het gemeentehuis in Zundert.
Ook in andere gemeentenDe gemeente Zundert is de eerste (en enige) in West-Brabant waar de proef loopt. Waalwijk begon al eerder met een soortgelijke pilot. Met Den Bosch behoren ze tot de drie gemeenten in onze provincie die meedoen aan de landelijke pilot participatieverklaring van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Nieuwkomers in Zundert zijn niet verplicht om de verklaring te ondertekenen, maar de gemeente gaat deze mensen wel stimuleren om dat te doen. Toch is de verklaring niet bindend en daarom kunnen er geen consequenties worden verbonden aan het niet houden aan de verklaring.
Met de participatieverklaring hoopt de gemeente Zundert met name seizoensarbeiders uit Oost-Europa kennis bij te brengen over Nederland en wonen en werken in de regio. Zo worden tips gegeven die arbeidsmigranten helpen om zich aan te passen aan de Nederlandse cultuur. De eerste participatieverklaringen zullen eind dit jaar of begin 2015 worden ondertekend.
Handtekeningen gezet in WaalwijkIn Waalwijk zijn inmiddels de eerste (twee) handtekeningen al geplaatst. Deze gemeente richt zich op werknemers uit de Europese Unie, van wie de meesten uit Polen komen. "Wij willen onze nieuwkomers betrekken bij de samenleving door ze wegwijs te maken en ze juist te informeren over zaken rondom wonen en werken in Waalwijk en rondom gezin en gezondheid", zo meldt een woordvoerder desgevraagd.
De gemeente Den Bosch is nog niet zover: zij heeft wel voor 21 juni een (eerste) bijeenkomst gepland in het Bestuurscentrum. Vluchtelingen, arbeids- en huwelijksmigranten en de organisaties die iets voor hen kunnen betekenen om zich sneller thuis voelen, kunnen elkaar dan treffen. Er is ook de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een cursus Boschlogie, om kennis te maken met de geschiedenis en cultuur van Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.