Ruim 40.000 DigiD-codes in handen van Waalwijks bedrijf Digi-D: 'Hier hebben we niet om gevraagd'

10 juni 2014 om 20:34
nl
Het Waalwijkse bedrijf Digi-D heeft meer dan 40.000 DigiD-codes in handen. Dat meldt EenVandaag dinsdag. Veel mensen mailen persoonlijke gegevens naar het Waalwijkse bedrijf of laten gegevens achter op haar site, omdat ze denken dat ze met de overheid communiceren. Digi-D zelf zit met het handen in het haar: "We lijken wel het verlengstuk van de overheid", aldus mede-eigenaar van het reclamebureau André Elings tegenover EenVandaag.
Geschreven door

De kwestie speelt al bijna tien jaar. Het bedrijf Digi-D is in 2002 opgericht. DigiD (zonder streepje) van de overheid, waar je veel overheidszaken digitaal mee kan regelen, werd drie jaar later opengesteld voor het grote publiek. Sindsdien ontstond er verwarring. EenVandaag meldde dinsdag dat er inmiddels ruim 40.000 DigiD-gegevens bij het bedrijf uit Waalwijk terecht zijn gekomen.
Al jaren hebben de overheid en het Waalwijkse bedrijf Digi-D onenigheid over de oplossing. Het liefste zou Digi-D uit Waalwijk van naam willen veranderen, maar het bedrijf wil dat de overheid voor de kosten opdraait. Inmiddels ligt het geschil bij de rechter, maar er zit vooralsnog weinig schot in de zaak.
'Wie betaalt naamsverandering?'Het reclamebureau uit Waalwijk heeft laten onderzoeken hoe duur een naamsverandering eventueel is. Dat zou zo'n 110.000 euro gaan kosten. Ook wil het bedrijf advocaatkosten vergoed krijgen en worden gecompenseerd voor de overlast van de laatste jaren. Het ministerie zou het bedrijf onvoldoende willen betalen.
Ondernemer Andre Elings van Digi-D is bang dat het bedrijf de vertrouwelijke gegevens moeilijk kan beschermen. "Als iemand ons hackt, wie is er dan verantwoordelijk? Wij moesten aan de staat bewijzen dat we overlast hebben en moesten dus de gegevens opslaan. Dat gebruiken ze nu tegen ons."      

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.