Hockeyers nemen genoegen met gelijkspel in laatste poulewedstrijd WK

10 juni 2014 om 23:38 • Aangepast 24 april 2020 om 13:54
De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag het eerste deel van het WK in Den Haag als groepswinnaar afgesloten. Oranje kon echter de vijfde en laatste poulewedstrijd niet winnen. Nieuw-Zeeland hield de thuisploeg op 1-1.

Dat was voor Nederland voldoende om Engeland als de gewenste tegenstander vrijdag in de halve finales te krijgen.
'We wilden graag eerste worden'Hoewel de ploeg van bondscoach Paul van Ass al lang en breed was geplaatst voor de halve eindstrijd, stond er voor Oranje nog wel degelijk iets op het spel. "We willen ook nog heel graag als eerste eindigen in de poule'', gaf Van Ass eerlijk toe in een gesprekje met de stadionspeaker vlak voor de wedstrijd. Hij zei er niet bij waarom, maar daar kon weinig onduidelijkheid over bestaan. Als groepswinnaar zou Nederland de favoriete titelhouder Australië ontlopen in de halve finales.
"Maar we willen natuurlijk ook de laatste groepswedstrijd gewoon winnen'', benadrukte Van Ass. "We hebben tot dusver een mooie rit gemaakt bij het WK. De goede vorm en het goede gevoel willen we graag vasthouden.''
Moeilijke startOranje verkeerde niettemin in de eerste minuten al in flinke problemen. Sander Baart gaf een strafcorner weg, die keihard op de voet van Rogier Hofman belandde. De gangmaker van Bloemendaal moest met een pijnlijke enkel even naar de kant. De tweede strafcorner werd door doelman Jaap Stockmann onschadelijk gemaakt.
Na de valse start nam Oranje snel het initiatief. Uit een strakke pass van Klaas Vermeulen knalde Valentin Verga in de 8e minuut knap raak, 1-0. Bij absentie van specialist Mink van der Weerden uit Someren, die op de bank even rust kreeg, nam Jeroen Hertzberger daarna zonder succes de eerste twee strafcorners van Nederland voor zijn rekening.
Doordat een ogenschijnlijk geldig doelpunt van Seve van Ass door de video-arbiter werd afgekeurd vanwege een voetfoutje bleef het 1-0 tot aan de rust.
Alsnog gelijkspel  Na de pauze bleef Hofman achter in de kleedkamer voor medische behandeling. Doordat de concentratie bij Oranje iets wegzakte, kreeg Nieuw-Zeeland in de tweede helft ook wat kansen. Stockmann keerde eerst nog een strafcorner voordat hij zich toch nog gewonnen moest geven bij een technisch hoogstandje van Simon Child: 1-1.