Voorzitter Sint Nicolaas Genootschap: 'Nieuwe Zwarte Piet gaat niet werken'

11 juni 2014 om 01:31 • Aangepast 24 april 2020 om 13:54
nl
Volgens voorzitter van het Sint Nicolaas Genootschap Jan van Wijk uit Bergen op Zoom kun je niet zomaar een nieuwe Zwarte Piet introduceren. Dat zei hij dinsdagavond aan tafel bij Knevel& Van den Brink waar het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) de Zwarte Piet anno 2014 presenteerde.
Geschreven door

Het centrum had onderzocht hoe de nieuwe Zwarte Piet eruit moet komen te zien. De nieuwe Zwarte Piet heeft geen kroeshaar meer en is definitief bruin. Ook zijn volle rode lippen zijn verdwenen en is zijn pak wat hipper geworden. Daarnaast draagt hij geen oorringen meer.
'Einde aan het debat'Het nieuwe uiterlijk van Zwarte Piet is gebaseerd op gesprekken met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Onderzoekster van het VIE Ineke Strouken wil hiermee een einde maken aan het debat rond Zwarte Piet. Het onderzoek maakte wel duidelijk dat de verschillende betrokken partijen het sinterklaasfeest niet in een sfeer van 'constant debat' willen houden. "Dat wil niemand de kinderen aandoen."
De 'nieuwe Zwarte Piet' wordt niet door het VIE opgelegd. "Kleinschalige experimenten van onderop zouden perspectief moet bieden omdat niemand wordt gedwongen tot wat dan ook", aldus het centrum.
Ophef over vermeend racismeEind oktober ontstond er ophef over het vermeende racisme achter het fenomeen Zwarte Piet. Zelfs de Verenigde Naties (VN) bemoeide zich er mee. Een VN-werkgroep stelde dat de Nederlandse overheid het initiatief moet nemen voor een nationaal debat over Zwarte Piet.
Bas Vreugde en Kevin van Boeckholtz uit Roosendaal reageerden op 22 oktober door de Pietitie te lanceren: een actie om het sinterklaasfeest te behouden. Binnen twee dagen had die pagina meer dan 2 miljoen likes.
Sint en Zwarte Piet in GoudaSinterklaas komt dit jaar in Gouda aan, liet de NTR kort geleden weten. Naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet wilde de omroep nog niet zeggen of de intocht wordt aangepast.      

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.